屯門樓討論 (16)

984 回覆
4 Like 0 Dislike
天氣熱緊係等車好過行
咁岩有車去兆康緊係去兆康
我帶出嘅意思係可以兩邊走
我諗灣灣講既係碼頭區
google 灣灣到機場揸車17分鐘
你覺得好野 當然會放大佢優點
我覺得唔好 我當然會放大佢嘅缺點
呢度討論 就係想大家俾意見平衡優缺點
再睇吓價錢
我講既 係未知出口位置既西鐵站
(好影響你行幾遠)
灣灣未必好過泳池區其他樓/富健龍門居
分分鐘海典軒行去仲近過灣灣
景觀 例如望海嘅會唔會填海 望巴士廠果邊 將來對面會起幾高
新上蓋屋苑對比灣灣規模大小
未來沙塵滾滾噪音問題
交通配套 民生設施 值唔值18-20k
如果灣灣賣16k 我當然唔會插佢啦
老老實實,而家去港人買樓都仲係睇lump sum 多,識好多人都覺得灣灣好抵,因為尺數細,再放棄梗廚嚟開多間房

變相700就有新鴻基全新兩房單位,仲唔狗衝?
真係唔明, 其實你平過灣灣買左龍門應該係開心,
做咩成個怨婦咁呢?
佢只係睇唔過眼灣灣賣到咁貴都仲有咁多人想買,佢似係想大家都可以買平樓
佢買左樓但唔鍾意樓價升
想人人都有屋住
從來都係顧客先係市場嘅主導者
老實講如果大家都堅決唔撚買呢啲
發展商又點會起啲 1梯10幾20伙 盤
唔買都可以租住先 當然政府都好有問題
就係市場上有班人合理化買樓係一個正確嘅決定
搞到大家都有種錯覺唔買樓唔得
龍床到今日都仲有人比ssd 高追
發展商點會起好野比你
因為比舊屎你都照要 難聽啲咁講
睇唔過眼 睇到掃管笏嗰班人 真心覺得慘
原本以為有林鄭plan 龍床盤就會死
點知 仲有得升
原來係咁的, 支持你身體力行改寫成個市場!
不如就你第一個平少少賣左你個單位, 大力沖擊一下樓市先,
你一個平賣, 其他業主跟, 一個跟一個,
二手平過一手就可以改寫成個市場!
咁有賣都要有買先成事,我身體力行支持啦
其實個問題出喺一手度啫,二手價其實好合理,例如天生樓分體式開廚嗰隻三房,一手揸到今日都做要蝕手續費先走到
咁要做傻仔嗰啲你唔比佢做咩
10A上個月賣龍床盤先賺左50個
仲要買家俾SSD
坦白講龍床盤就算大把AA都係跌眼鏡
當時好多AA都係sell 租值,但升值都係叫你不如諗其他盤,呢個盤係當高租值車位咁買
巴打都係好心提醒新盤溢價高,
其他人覺得唔啱聽就算,
唔駛太在意
百貨應百客,而家d 資料咁透明,你估買家係細蚊仔,個個比人呃咩咁既價錢就對應返咁既質素,d 人接受到咪ok lo.
調返轉睇,發展商就係做到一梯十幾伙,你先有上車機會,你先可以以咁既價錢上車
唔做sales嘥咗你
好聽2邊走
事實2頭唔到岸
依家事實係掃管笏賣15-16k又賣到 隔離弦海又係清曬
公屋都愈起愈細 樓愈起愈細係事實
鍾意住新樓咪買新樓 覺得唔實用可以買返舊樓
百貨應百客
平賣 銀行都有機會唔做按揭
稅署又會追你差價
fullpay 得都係大客
加上市場覺得你係甩名
其實成個市場都唔會比樓大跌
2球買個車位 同2球買間屋
租值都贏 又有30年做 100蚊稅 回佣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞