周杰倫係咪未有一張公認最高質既專輯??

160 回覆
9 Like 80 Dislike
但快歌算有驚喜
亂舞春秋同將軍算得上Jay上游之作個人覺得
JAY 范特西 八度空間 葉惠美 七里香 都好掂

JAY 同 范特西係好少成隻碟都要聽哂既碟
亂舞春秋見到Jay想從歌曲編排上玩多啲嘢
我覺得表現並唔差
將軍就無咩驚喜
七里香張專輯最主要係開始捉到路
愛在西元前最後段副歌
Woo~wuuwuu~Woo!
聽台灣人講番當年學生歷史幾差幾無上堂都會識漢摩拉比法典係古巴比倫王頒布
啲老師歷史堂播呢首添
所以周杰倫當年真係好癲, 仲要好多首歌比人當測驗題目, 不過當然係因為方文山寫既詞好, 但要首歌紅到出哂名先會有機會比人咁樣用
真心講,方文山出名咪又係因為周杰倫啲歌作得好
邊有人第一次聽Jay既歌會聽到啲詞唱乜,尤其係佢早期啲歌
我覺得係魔杰座
呢張碟真係試得太少嘢,好多位係淺嘗輒止
不過有好多歌到而家都有人唱
說好的幸福呢 給我一首歌的時間 稻香呢三首hit到爆
最重要係俾佢攞到個歌王
十一月的蕭邦
依個專輯首首高質
秋天一聽翻~
我屌!所以回憶出翻哂嚟
我打完都眼濕濕
我聽歌一定要睇歌詞, 不論係咩語言, 日文, 韓文定中文都一定要知先會鍾意聽落去

當年會睇住本詞典係到聽
要揀最高質真係好難
頭4隻都比較清新脫俗
七里香開始過渡 曲風變得成熟
11月的蕭邦其實係一個顛峰
所以感覺之後依然范特西稍為遜色少少
但我很忙+不能說的秘密 又爆seed出一堆神曲

點揀呀
呢個專輯我反而鍾意佢比較冷門嘅歌
花海 蘭亭序 呢2首個人覺得幾高質

如果講耐聽黎講 我覺得摩杰座會更加襟聽過八度空間
佢個D龍拳呢類型嘅歌真係唔啱我口味
十一月的蕭邦d歌好似每一隻都紅d再加上果陣係佢最咁多年黎最靚仔果一年
龍拳一開始我都唔鍾意,但有一日唔知點解冇飛然後突然之間就get到
搞到而家次次聽都超high
依然范特西都好高質
10首入邊應該有七首都耳熟能詳
但拍落11月的蕭邦到真係稍遜少少
甚至乎我都搵唔到比11月的蕭邦更高質既專輯
試下先
攞歌王係誇時代
范特西都唔係咁邊隻係
一係葉惠美囉
話說攞唔攞歌王Jay應該唔太care
佢都講過專輯得獎等於全部得獎
魔杰座我比較啱杰克叔叔 魔術先生 流浪詩人同埋稻香
蛇舞 龍戰騎士 說好的幸福呢 花海就還好
蘭亭序我當佢係菊花台破產版,給我一首歌的時間完全係靠歌唱去救

魔杰座比八度空間的確會襟聽啲
八度空間明顯佢仲試緊唔同嘢,魔杰座佢已經定哂型
再加上有埋經驗知道咩歌大眾係中意聽
白色風車個liveJ左好多年,點解咁少人鍾意
你係年紀太細定咩事
唔講范特西
頭同幾隻碟大歌香港人聽到耳熟能詳
一定多過11月的蕭邦啦
未計果時佢幫CSL賣廣告, 回到過去 、園遊會呢兩隻直頭係電視都會睇到
真心唔知11月的蕭邦點會係你口中咁講
一定係葉惠美 曲風多元化
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞