[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (70) G系定焦細鏡好似幾吸引

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
出左先知 同埋遲買平幾舊
35 1.4 gm 正到癲
等下睇下咩料
反正gm咁早買都係貴,等得嘅遲啲買應該點都會平啲
早買早享受

24GM - Sep 2018發布
依家街價先平2k 一個月平100都無😂😂

35GM 要平要等兩年不如早啲買 早啲影靚相

而且d價麻麻,去肥花問好過
唔止2000
12000 VS 9000唔洗

至少街貨水貨多左就會平唔少
A7C由個垃圾定價到依家12000頭都唔係好耐
而且24GM係9K呢個位好耐了,至少上年頭嗰時已經係
計平均一個月100唔正確
今日俾咗個價同三陽四寶一樣

咁睇下急唔急用
我之前買35 1.4 ZA係for旅行用
都唔諗咁多

今次買35 1.4 GM好好彩有優惠價
不過就算無都會買
因為真係要用
普通等半年左右就穩定,之後就慢慢少少咁跌,我就算係等得落
話時話A7C突然加返價
之前行貨唔洗萬二, 宜家高晒
係咪其他機種都加左價?
真係睇個人用途
如果手頭有鏡用又唔急0既
當然等減價係最經濟0既方法

BTW而家所有電子野個價值都跌得好快
相機手提電話出得密又快
要清貨減價大家都明

鏡頭個周期理應會長D
但係都算減得幾快
聽屋企人講A1四月批貨又推到五月先有
full paid推遲成個月無人屌架咩?

利申 屋企人無屌鬼,我想幫佢屌
呢度收晒貨咪見唔到人屌
鏡頭算係最保值,只要間廠一直出新機甚至仲有得升
想請問如果用sigma 12-24 2.8 拍片係咪好難上gimbal
糾結緊買咩wide angle好 平時拍片同影相5050

Ps. 有枝DJI ronin S 一代
打錯 係14-24先岩
拍片嘅wide angle 最fit都係20mm f1.8G
GM質素 又夠輕夠細支 上gimbal真心一流

參考下呢條片 睇下啱唔啱你
https://youtu.be/UuolDUYTdZk
如果必須係wide zoom, 以拍片嚟計, 咁就Tamron 17-28好過Sigma14-24, 拍片都係輕啲細啲比較緊要, 其次就係光圈, 對sharpness嘅感知其實唔大
A7M3+R3 用家
覺得R4 6100萬像素稍微太高 後製同儲存壓力大
但係4代Body渣落實在舒服
買R4a 定等A74好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞