冇資金壓力嘅話你哋會返咩工

223 回覆
12 Like 91 Dislike
沖咖啡
類似問題 我都有問過同事

話如果中左3000萬六合彩頭獎 你地仲番唔番工

有一半同事話會番,但會打風流工

因為第一 有d收入 會有安全感,第二,精神有d寄託。第三,怕同社會脫節
冇資金壓力我返你老味臭閪啦 有錢仲講返工屌啦星
有同事同人傾下計差好遠,環遊世界都會悶,日日做同一樣野都會悶 所以幾有錢都會工作,有錢味有得簡輕鬆既工
我會移居去日本/泰國,跟住學當地語言……同埋其實我覺得再hea既工都多少有d痛苦
你肯撥時間出黎做運動既話仲健康
又做到你講既少少束縛,有左呢樣野就可以放縱
有諗過如果中個三千萬六合彩就會拍下youtube
同人分享下要點樣去馬會兌獎,同中獎後嘅生活改變
香港人真係好鍾意返工係我就肯定唔會返,我比任何人都更厭惡返工
奴性重
揸巴士
就算會返工都唔會做d機械式/低技術工種
會去教藝術/運動
多撚餘啦風流工個人本身冇技能既話打十份有九份都要受氣
你話做鋼琴導師/健身教練又唔同
做叫雞kol
動物保育員
藝術創作
其實宜家都做得
私補
做同一份工
叫老細唔洗出糧比我
開架Honda應該都食晒成間舖
搞自己想搞嘅嘢;做生意、開咖啡舖、畫廊搞活動
舊麵包舖啲,麵包師傅都真係好勁。咁鬼死多款麵包
冇資金壓力梗係自己做老闆
點解要幫人打工
其實都幾慘
唔自律嘅人生連做下運動睇下書學野自強都做唔到要靠份工黎充實自己
想像到放假或者有機會退休嘅話仲慘過返工

利申我都有少少傾向係咁
唔係淨係頹,仲會好悶,悶嘅原因唔係因為冇嘢做冇工返,而係身邊嘅朋友個個都要返工嘅時候根本冇人陪你到時都係戇鳩鳩咁自己一個,所以啲人話返下工冇咁悶我個人覺得唔係真係想返工而係想搵啲同事傾吓計一齊做吓嘢咁樣因為人始終係群體動物
自律講就好容易,但做起上來確實係有難度
收租
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞