日本政府決定將福島核電廠廢水稀釋後排入大海!

225 回覆
87 Like 14 Dislike
定佢地係怕影響”自己人”
現實版地鳴
如果真係咁安全,叫佢地運去東京,倒入去日比谷濠啦!
唔知係邊問Google
將d廢水俾日本釣魚台附近巡邏既水警船用,
廢水做水炮,敵國漁船入侵即刻開水炮射佢老母
the only solution is dilution
核電廠廢水競飲大賽
搵個大貨船運晒去大陸
15分鐘內飲夠.......
10L即有3個月旅遊簽證
20L送半年簽證
30L即送5年居住簽證
50L送永住權!
幾個月D水就冇晒啦!

(講下姐,你唔係信下話)
不嬲好排外
見到外國仆街不知幾開心
其實全世界核電廠都唔會處理氚
直接排走

https://agonyofsorrow.pixnet.net/blog/post/44609766-%E7%A6%8F%E5%B3%B6%E7%AC%AC%E4%B8%80%E6%A0%B8%E9%9B%BB%E5%BB%A0%E7%9A%84%E6%B1%99%E6%9F%93%E8%99%95%E7%90%86%E6%B0%B4%E5%8F%AA%E8%83%BD%E6%8E%92%E5%88%B0%E5%A4%A7%E6%B5%B7%EF%BC%9F

且不說這些處理過的“廢水”其實是純水,只是其中含有重水罷了....

答案是,食物鏈濃縮在氚上是不適用的。因為,無論是重水或超重水,它的化學性質就是普通的水,就算是魚兒在排放口吃了滿滿一口1000貝克/kg的氚廢水,因為魚兒隨時在交換身體裡面的水,一會兒它身上的氚就會和海水中的濃度相同,也就是N/A。

如果你知道某種生物細胞會巴著氚不放而造成食物鏈濃縮,千萬要告訴我蛤,那可是萬萬金難求的提煉氚的方法。
想睇真實哥斯拉
哥斯拉覺醒
倒落海咪稀釋LOR
有咩分別
直接攞嚟整飲品賣比支那人啦
無知一問,氚係有咩用?
可以攞嚟整錶
我諗全世界會去process waste water去拎tritium應該得加拿大同美國其他都一味倒落海算
fuel for fusion reactor
咁你仲快d去飲?聰明仔你真係好搞笑啊

香港人係見到自己人仆街就好開心
對外國人就係隻狗咁
氫彈都好似有關
倒落海駛鬼稀釋,你用嚟稀釋嘅水咪又係來自大自然水循環
咁我略略講下啦

關於輻射既資訊同新聞入面,如果無「劑量」 (dose)相關既字眼基本上就可以忽略,因為只係嘩眾取寵既文章黎。

因為「劑量決定毒性」,要睇輻射會唔會對人造成嚴重影響,就要視乎劑量。

而家香港到到都有輻射,基本上我都可以出篇文話:香港空氣中測到輻射,係香港呼吸好危險!!
而家有好多"環保"組織就好鐘意起依啲標題去令大眾驚左輻射依樣野。

所以希望大家可以了解下咩係輻射,點為之危險
詳情可以再搵搵世衛標準 or HKO 標準 (https://www.hko.gov.hk/en/radiation/monitoring/dose_limits.html)
期待特大藍鰭呑拿,特大北海道帆立貝,北寄貝,變種特大鯛魚。
雖然我唔支持倒落海
但其實食煙接受到既輻射仲大
但就無人提
D核廢水filter 走哂Cs137, I131
倒d Tritium 入海dilute 大家就好緊張
有冇人解釋下係咪真係佢地講咁安全
最直接一個指標話無事個日本官員都唔敢飲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞