香港有冇整玩具嘅廠介紹?

42 回覆
4 Like 0 Dislike

連日本都無自己廠都係揾支拿做
質素高又平,最後仲偷哂人地啲技術走搞到佢地愈來愈難撤廠走
技術都差好遠
Bandai開始有d搬左去越南做啦
因為支那個邊抬價
不過技術已偷
香港唔使諗
唔要大陸可以諗下台灣
香港仲有自己人做起模
唔講紅A
起碼九龍灣荃灣呢D 傳統工業區工廈都有三幾檔

不過你預左人地唔係做呢D 濕星生意同埋會好撚貴
不論紅A 定係工廈
係香港地做模唔係同你玩鬥平鬥賤
舊時公司仲keep到係香港有檔模檔,但都只限於開模,開完試啤完都係運返上大陸啤膠,問題係做精密零件先容許你咁玩,玩具呢d低檔野比你做到hot toys咁都係大陸造啦,唔計啤膠,後面上色絲印果d人工一定係上大陸做平好多
都未計偷偷地外發做machining
模杯呀零件果d 用左支制雜麥牌你唔係行家都唔會知
除非你真係擔張凳仔坐足哂果幾個禮拜加工期, 而又識睇做緊乜

要樓主好疊水先做得倒完全冇支制工件/step
不過埋尾件產品個單價會貴過3d print 好多
手辦野印3D仲化算,淘寶平到千幾蚊部3D printer印PC料resin橡膠都得,代用料一卷平到幾廿蚊,你啤膠啤得果幾百隻,上機落機調模調參數試啤焗料水口料分分鐘都跌左三分一,3D printer逐隻印有咩唔岩再係cad執到岩為止方便又快捷
點會,我識幾間都係支國幫HT sculpt 野,家下電腦有咩sculpt 唔到
十幾年前有日本行家講日本做模已經平過支國,無奈日本無生產線,因人工貴好多
大媽技術唔係講sculpt 囉
講人手上色
日本由扭蛋 景品到上萬羊既figure 都係9成大陸人手上色 剩係同你講點睛個下都已經要重新一個個train
Bandai模型仍然係日本做
幾百隻大陸廠都唔同你做啦
幾百隻大陸好多廠都做,開冇都係照咁開,不過每隻成本會貴啲囉
你指係矽膠模?
人地指開模成本高係鋼膜
唔係矽膠模
鋼膜就算你自己比錢開
工廠一般冇3000隻都唔會接
3000都大把廠唔做

我做相關行業
其實有數你計
一個公仔一般最少要兩套模
配件如果有軟膠同硬膠都要兩套模
一套膜兩三萬走唔甩
未計包裝吸塑膜

開一個item冇6萬8萬走唔甩
你如果整幾百隻
計夠你1000隻
未計裝工材料包裝運輸上架人工
單單係套膜都佔左你成本60-80蚊一隻
但你唔好諗個質素係人地模型精品果種
而係講緊出奇蛋m記送果種

正常大公司講緊做同一個質素嘅野
個單量係要去到幾十k到幾百k先會圍得起平
先會開模

你想整一千幾百隻
一定係用矽膠膜 金屬cnc 然後可以做到好高質
賣貴啲 一定唔會係開鋼膜做塑膠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞