誣衊阿布泰太太太過動魄驚心

56 回覆
179 Like 4 Dislike
拉嚟㗎喎
痴撚線 抺黑阿布泰單野一早有組織 (2)
https://lih.kg/aMHnKyU
想試唱
多謝你先 諗住過咗氣就廢時填埋落去
今日收工趕埋佢
G持
延續這冤情 冠以最壞罪名
其實也不必倚靠理由憑證
隨隨便便杜撰這劇情 以標籤做罪證
難道安天命 便會被垂青 方可避得過這陷阱
完全凌駕法律直情 調查程序做佈景

難道阿布泰佢太過過分太黑心
噁心到海關搬出一套 最官腔的口吻
那存貨也被當商品 標籤爭中文都過問
要針對某泰國店都算過癮
分清愛恨 黃色商家變做你獵物

條例很抽象 卻有既定立場
其實你比畢卡索更像幻想
我彷彿以為 活於新疆
要將真假顛倒怎較量
這假象 就似幻覺一般遮掩真相發亮
不正常 誰才是隻白綿羊

誣衊阿布泰你再去放任那優品
要針對某泰國店都算過癮
分清愛恨 藍色商家變做你情人

喜歡偏袒 每一次指控若定奪其實是看陣營
誰可觸底線卻沒罪證 就像樂園任你弄權但永未承認

難道愛愛愛愛愛(我都唔知點解)
我對愛情已死心(你現時對我冇曬感覺)
貪高興狠心敷衍(以前那種快樂)
一下卻逼真的親吻(就好似成為一種罪惡)
我們這結局太不堪(連我心情你都唔多覺)
分不出真假的愛恨(或者其實所謂愛情都只系互相揾一個補給)
無謂愛愛愛愛愛(或者係一重)
太過動魄驚心(即興嘅幻覺)
我估錯這個世界得到教訓(連自己都唔知道乜系喜乜野系樂)
怎相信人(幾時有感覺 又幾時冇曬知覺)
命中怎麼(就算你無突然失去下落)
愛著你為人(我地之間都可能已經沒落)

難道愛愛愛愛愛(把失敗)
我對愛情已死心(換教訓)
貪高興狠心不起(不死)
一下卻逼真的親吻(總算幸運)
我們這結局太不堪(看~全沒罪案發生)
分不出真假的愛恨(為著聚散不需責任)
無謂愛愛愛愛愛(一起)
太過動魄驚心(若像軟禁)
我估錯這個世界得到教訓(無疑離開)
怎相信人(先更~~)
命中怎麼愛著你為人(合襯)
第三行
方可避得過這陷阱
避字唔啱音
改做躲好d
你啱
心諗躲 但係隻閪手打咗避sor
延續這冤情 冠以最壞罪名
其實也不必倚靠理由憑證
隨隨便便杜撰這劇情 以標籤做罪證
難道安天命 便會被垂青 方可躲得過這陷阱
完全凌駕法律直情 調查程序做佈景

要針對某泰國店都算過癮
分清愛恨 黃色商家變做你獵物

條例很抽象 卻有既定立場
其實你比畢卡索更像幻想
我彷彿以為 活於新疆
要將真假顛倒怎較量
這假象 就似幻覺一般遮掩真相發亮
不正常 誰才是隻白綿羊

誣衊阿布泰你再去放任那優品
要針對某泰國店都算過癮
分清愛恨 藍色商家變做你情人

喜歡偏袒 每一次指控若定奪其實是看陣營
誰可觸底線卻沒罪證 就像樂園任你弄權但永未承認

rap:
[red](你話需要正視市場上嘅奸商作孽)
(我話你只係政治場上面黑箱作業)
(藍絲唔需要再大驚小怪)
(我哋爆買唔係搞緊個人崇拜 或者響到討債還債)
(買阿布泰)
(只係我嘅政治表態)
(都唔知到底係我過份奇怪)
(定係奇怪嘅係呢個世界)

難道阿布泰佢太過 (當生活)
過分太黑心 (在倒退)
噁心到海關搬出 (只想)
一套最官腔的口吻 (打壓異類)
那存貨也被當商品 (縱~時代盛極轉衰)
標籤爭中文都過問 (漸漸習慣不灑眼淚)
誣衊阿布泰你再 (不甘)
去放任那優品 (願做傀儡)
要針對某泰國店都算過癮 (徒勞無功)
分清愛恨 (都要~~)
藍色商家變做你情人 (面對~)
雖然過晒氣 但都嘗試嘔埋全首出嚟
係rap個段未必咁match原曲 有必要先再執執佢
阿布泰太太
推返上水~
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞