派現金券根本戇鳩鳩(2)

56 回覆
12 Like 18 Dislike
真係有時候睇野唔好咁離地,同埋企係自己角度睇
有時限嘅現金券真係幫到基層?定係無形咁加緊佢地未來對通脹嘅壓力以及商家對現金券嘅抬價同埋要唸到底一個月內要點洗曬呢筆現金券

我自己又算唔上基層,不過感覺都接近
咁啱我阿媽失緊業食緊午餐,我就影比你地睇佢食緊咩

菜 加埋 無鹹嘅包,夜晚就水煮小小雞肉或者魚,菜 白粥
我阿爸就翻工好可能食緊麵包

唔知各位估算師估值咁嘅一餐值幾多錢呢?

所以話做人唔好咁離地,你有錢唔代表其他人有錢,你食得豪爽,唔代表其他人都係咁,你覺得一千蚊現金券合理,但唔代表上年紀或者係基層都係咁
消費卷根本戇鳩鳩
https://lih.kg/2483545

上一個post
有興趣可以去睇翻樓主對呢個政策從宏觀經濟上既理解
佢又唔係要向你負責
咪整呢樣個樣當做咗野囉
你唔要係你嘅事
你大可以唔要
佢完全唔在意
唔係想話你食得清唔好, 但你呢d 例子同林超英電費唔駛100蚊一樣咁離地

雞排2磅30蚊, 菜一斤都10蚊 ( 一定有巴打話唔止, 但作細d 啦) 普遍2-3 人家庭, 每日5兩肉, 1斤菜, 一個月都已經差唔多食左成千蚊啦, 唔計可能買下牛肉買下魚.

仲有每定d 擺得既罐頭, 家庭用品清潔用品, 一個人一個月洗一千你同我講好難? 當平時食到你老豆老母咁慳呀, 一人一個月都要4-500啦, 佢地可以有多500蚊食下新鮮肉咁係對佢地唔好? 半斤鮮牛肉都成舊水啦 ching.

你要講到咁微觀, 你一家用唔到, 我而家就同你講, 上面呢d 洗費其實真係好普通同基本.
偷得浮生兩老落街想飲個菜都洗百幾蚊啦
其實... 波叔有話過消費券係幫基層?
好似係只係為左幫商戶 連保就業都冇提過
所以叫你班人唔好咁自私,同埋離地
我覺得正常人係可以洗到,好似我咁
我今日食咩我比你地睇

我一個月用唔用到一千?一定得,但你以為個個人都好似你所講你個所謂既正常標準?

咁如果佢地係唔正常,咁你係咪要殺左佢地

我都覺要,呢班人唔死都無用
殺死曬底下基層就最好
浪費地球資源
根本無貢獻
我支持
咪撚係囉, 大多數都洗到一千仲嘈乜鳩. 一日一斤菜, 幾兩凍肉都叫離地? 基本需求黎. 基層食唔到唔係佢地唔想食, 只係經濟問題食唔起.

佢地本身經濟問題一個月開支少過一千唔等於佢地洗唔到一千蚊, 基層係咪好中意食個包就一餐, 有多一千蚊佢地洗佢地會話「不了, 一個月點洗多過一千蚊」咁呀? 樓主, 你答我?
所以回到經濟concept,你知唔知未來會發生咩事?
我宜家係同你講緊經濟
另外點解唔派現金呢?每個人都可以用得其所
或者現金券時長係咪要長d而並非一個月呢?

不如你答翻我呢兩個問題
咁收多$1000咪買定多D野囉, 用唔倒咪賣比人囉,
絞盡腦汁展現駛唔切$1000都唔知做乜
無錯,但呢個係市民既解決方法,而唔係政府
我都係指出緊呢個政策係有幾咁戇鳩
第一張圖雞蛋上面一條條,係咩野?
又loop? 隔離個post 講哂啦, 你就係想skip 哂開post 2?

1. 人頭1k 一個月係合理地用得哂 (上面都計哂數俾你睇)
2. cash coupon 係唔會令到物價通脹, 隔離post都有哂數據

你既推論係基於數字定係自己既體驗? 分別好大
屋企唔夠資格喇,我阿爸唔夠資格

我阿媽夠資格不過佢又翻下工又失下業咁,我已經叫佢去做保安,之後應該會好d

不過你食唔落唔代表其他人食唔落既,健身撚應該會食得落
我阿媽係個d好追求健康個d人黎
應該咁講,唔係我幫政府

消費卷同現金係兩個概念

消費卷過期就無,所以係鼓勵你消費,你消費同時變相幫左各行各業

而現金,好多人會揀去賭博/股票/銀行儲
派現金做唔到消費卷果種目的

另外,好難想像係香港,會有後生窮成咁
如果你家境窮成咁,你完全絕對需要攞綜援
得罪講句,你窮成咁,有冇諗過點樣去改善/建決問題?

上連登叫春有用?

似你個人問題多過政府問題
剩係講老豆老母
你不如講下自己係讀書定返工定咩情況先啦

真係唔係我偏見,而家班00後10後真係垃圾嚟
睇返上個post ,樓主對投資應該有心得
父母要食得咁慳,好不孝

但樓主深信自己對宏觀經濟既預測係好準確,而且對股市預測準確度都好高,並且係有例證
唔信就起我底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞