黃妍Cath討論區(3)|天光前|我心中尚未崩壞的部分|暑假出碟

1001 回覆
23 Like 7 Dislike
想佢唱多啲遲起呢類日系輕快歌
把聲幾夾呢種曲風
啱啱急姐播無聲浪
啱啱濠哥播無聲浪
究竟有幾鍾意一丁加蛋混醬加奶茶
TVB音樂節目《勁歌金曲》在改版後新增「金榜預測」環節,由觀眾及專業音樂人點評新歌及歌手表現,成為城中焦點。在昨晚(30/5)播出的最新一集,黃妍(Cath)帶來新歌《無聲浪》,表面上是講述失聰帶來的恐懼,其實是表達對外婆在多年前腦退化後的不捨。

黃妍擅長台灣曲風,歌詞往往會中、國夾雜,在香港樂壇並不常見,因此在觀眾席上的反應兩極,在20位「音樂選民」中,她總共得到2個讚好。倫小姐和林先生都認為這種曲風聽起來十分難聽,而盧小姐更指作品難聽得想整爛盞燈。不過關先生就從歌詞出發,認為故事性不足:「淨係講緊聾咗,自己好傷,但係冇一個故事喺度,所以唔太鍾意。」

在「音樂導賞團」方面,填詞人鄭敏鼓勵Cath繼續投入每一首歌的故事,而林柏希則非常喜歡:「除咗係今年香港樂壇我鍾意嘅頭三首歌之外,就算擺喺台灣嘅收音機、電台頻道,我諗擺埋落去播,我覺得都唔會失禮。」不過單立文(豹哥)就點出Cath入行3年來遇到的問題:「我知道你係一位好勤力嘅唱作人,但係好似……我自己覺得你走咗入一個困局。點解咁耐都冇一首Mega Hit(經典大熱作品)出到嚟?你自己諗下,如果Cath Wong仲要繼續行落去嘅話,要有一首所有人都覺得好中嘅歌,你要點做?參考下人,Eric(Eric Kwok)係個好例子,佢真係好好。」

Cath在節目中坦言現時創作並非以大熱歌為考慮:「呢刻我係希望做啲嘢,可以表達到我依家經歷緊嘅嘢。」當晚Cath亦用國語拼音在Instagram貼文,疑似回應豹哥在節目內的抨擊:「Měi gèrén dōu yǒu wú tóng yìjiàn,Rén yuè dà,Jiù huì tīngdào wú tóng kǎi rén yǒu hǎoduō wú tóng kǎi yìjiàn.Bùguò zhòngdiǎn xì nǐ yào shí fèn biān dī xì zhídé tīng,Biān dī xì wú zhídé……xuéxí wèi zìjǐ sīkǎo.」
咩料
https://www.instagram.com/p/CPCbt8-gdKI/?utm_medium=copy_link
sor尋晚同老婆玩得激得滯
扭傷佢條腰
每個人嘅歌單都有幾首歌會同家人連結,仲會唔覺意觸動淚線添。今晚深宵2至6,#輕談淺唱不夜天 有 #紫龍 個同鄉 #黃妍 同大家一齊 #輕談淺唱playyourlist 。
香港魏如萱
邊個講
咩意思
唔識魏
咪即係娃娃囉
出場
係咁撳住條腰 應該好痛
你可以唱:
黃妍就是我的人 走到白頭

想幫佢搓跌打酒
娃娃臉
可唔叫佢香港蘇b
moonmoon個樣勁慘
唔係 娃娃即係魏如萱
娃娃魏如萱咁樣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞