[NS] Monster Hunter Rise (42)唔小心中1001

1001 回覆
5 Like 1 Dislike

https://mhrise.wiki-db.com/sim/
MHR混裝器

4月尾2.0更新

3月26日(五)發售
Also available on PC(Steam 2022)

官方網站
https://www.monsterhunter.com/rise/hk/

Q&A
----------------------------------------------------------------------------------------

Q: 唔同版本有咩分別?可唔可以連機?
A: 日版 港版有中文 美版冇中文
Switch MHR冇分ser 全版本可以連機 (需要Nintendo Switch Online)

Q: 新手用咩武器好?
A: 14種武器各有長短 試下打村任熟習下

Q: 點拎特典?
A: 火芽左邊隻貓郵差>新增內容

Q : 點係地圖閃燈俾隊友睇
A : 係場地入邊禁住-號放大地圖,再禁-號

Q : 殺完大怪之後動畫點Skip ?
A : 兩下B制

Q : 隨從廣場點先開放?
A : 要行一次先會開到,係火芽面向個位直行到橋尾

Q : 神火卷點拎?
A : 村5星後玩村任 村長有機會派

Q : 海境S點出?
A : 玩交易船

Q : 打完boss好似未完咁?
A : 要等更新!

Tips:
1. 有咩睇咗獵人筆記/心得先

2. 連機嫌眼花可以熄特效

3. 隨從廣場有棵樹可以爬上去 每次完任都有嘢可以執
(**可以儲一陣先執 唔洗每次去攞)

4. 撳實L1左下角個小地圖可以睇到詳細地圖標記咗嘅嘢 搵礦有小小用

5. 礦有唔少都喺啲勁高嘅地方 要用翔蟲飛嚟飛去 可以配合L1地圖去搵

6. 船艇牡蠣 : 寒冷群島搵 / 狐火鬼燈 : 大社遺跡搵

7. 村任2★ 上 3★要去一去隨從廣場(村右邊過橋)同寵物店老闆吹水

8.村任打完5星 會有個特別許可任務
連續狩獵打完火龍雷狼同泥翁就可以直接打集會個hr4既首領青熊獸百龍夜行,打完直上hr4

9. 集會所任務出發前記得食團子(即係上幾代既貓飯)

10 : 入左場地之後,-號可以進入地圖,,再L及R睇到好多資訊

11: 下位唔駛諗砌裝,堆高個防就夠

12: ZL+ZR可以直接向瞄準既地方飛

---------------------------------------------------------------------

開潛艇(新農場)教學:
https://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=5786&snA=159411

---------------------------------------------------------------------
頭先去咗釣魚 發現係做得最好
之前嗰啲條魚係邊係睇唔到 一係睇得好辛苦
連登輕弩雷神團基本教學:
懶人包:
裝用迅弩帶貫強超心+會心技
背包帶鬼人相關藥同貫2調合
只用貫2射有雷電部位
見擊龍孖寶解鎖就馬上用
見炮台就上去射
做唔到返去野團慢慢練
百龍攻略
唔記得左,唔該巴打
打完雷神了
但諗緊整好套近戰裝先定整套槍手裝

利申大劍同鎚
而家雷狼頭身 雄火手 撚頭腰 礦石腳
諗到底谷攻+會心定轉行拔刀+超會心+破壞王
雷神 LGETJW -1
刷雷神就整左貫二先
屌你老母見到人蓄緊力仲一炮車埋黎炸走人
想問下最靚既弱特2 護石會唔會有3孔?
有冇雷神團
可能都要,研究下先
雖然都係錢
街場班撚樣真係好冇品,又搶晒啲野又炸鳩隊友
打雷神用太刀兜割個頭成鳩日成左我幾hit 有時仲要miss晒 好on9
雷神團 F1Y7F6
打雷神用太刀兜割個頭成鳩日食左我幾hit 有時仲要miss晒 好on9
睇黎唔洗問有冇團 放個CODE上黎都俾秒爆
PUSH -1
PUSH
lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞