寫mobile app

59 回覆
7 Like 1 Dislike
用react native 定flutter
用 Kivy
點解
React Native同flutter既post
就黎變日經post
唔好爭 用Xamarin
其實如果想睇技術分析
之前幾個post都有好多清解釋過
可以追番之前d post睇

如果你問我
係香港暫時jobsdb既jobs數量
rn仲係贏緊九條街
呢一刻可以學左rn先
反正其實是旦一種上左手 都易學埋另一種

Flutter 雖然而家係香港車尾燈都未追到
但係的確好有潛力
唔識晒師兄
我就係要你呢句!!
Xamarin
為搵工就react native啦
唔為揾工呢
學native 定 flutter 搵工有用d? 尤其係外國
Native android 定 flutter
android studio🤐
間中重見到有連登仔投訴flutter未夠成熟
唸住放置flutter多排先
Flutter好撚好用
RN見工用
地獄無門闖進來系列
Outsystems
唔為搵工純自high
寫hybrid 最方便快捷

可考慮Cordova
咁就學左native android 同 ios 先啦
it is dead
想問問

如果rn可以寫個app比iOS Android用

咁仲有冇公司會用swift 寫iOS
然後Android 用Java 咁分開寫?

因為想知既然有rn呢類cross platform 既
咁點解要學swift?
有冇咩rn做踎到一定要用swift?
唔係間間公司都需要cross-platform
點解有普通話,重仍然要有廣東話上海話?

RN 呢個平台唔係apple 同 google 出,就注定佢唔會追貼底層平台既發展。咁當然唔係個個app 都要最新既OS 功能,呢個就係RN 既市場空間。

而RN 真係好high level, 變左RN 既 developer 唔落番去native底層無法做啲嘢去做系統level 工作。做一個industrial strength 既app 結果係要識2 個platform 變成要識 3 個 platform.
都遇過幾個原因
有次做integration要用到sdk咪要用native
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞