[英國傳媒真係仆街黎] 獨立報抄低菲臘親王失言九十句, 其中一句係同"背脊向天都食得"差唔多意思

43 回覆
71 Like 2 Dislike
https://www.independent.co.uk/news/people/prince-philip-quotes-jokes-gaffes-b1829205.html

"If it has four legs and it is not a chair, if it has got two wings and it flies but is not an aeroplane and if it swims and it is not a submarine, the Cantonese will eat it." Said to a World Wildlife Fund meeting in 1986.
親皇對中華文化認識深厚
呢句十分精境
雖然好似踩緊人 但又唔覺反感
吹太大喎
標題都寫住失言
佢係成日講笑咁串人
只不過配合佢本身形象性格容易得到人原諒咁解
依家個社會已經唔容許任何人outspoken
佢個身份唔應該outspoken架喎
鬼佬聽落,可能會認為係失言。華人聽到,就唔覺得有乜問題,華人都成日咁講啦。
同一句說話,華人講就好地地,出自鬼佬口中就辱華,都onL9。
佢呢句嘢唯一問題係 Cantonese ,應該改為 Chinese
中文用七個字就表達到英文四句嘅意思
Cantonese
Chinese
外國人冇呢個概念咪要講得清楚D囉
即係你同支那人講信用,你講多幾多佢地都唔撚明
獨立報?背後有無人民幣先
我誤會咗你講緊成篇文章Sorry
如果只係哩句咁的確我哋無咩所謂唔算失言
幾搞笑喎
親王識分廣東人同北佬
I would take that as a praise
[整合]今日(10/4)號召:悼念愛丁堡公爵+繼續爆買阿布泰+ 協助海關執法
https://lih.kg/2482097
一向支那人都係咁講

事實
我估老一輩應該識分, 最初的移民多數講廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞