有冇人買債券?

54 回覆
3 Like 20 Dislike
Perp? 輸左幾多錢
風險高低視乎抵押品係咩,以公司名譽既債先係最高風險
IB 幫到你, 不過好鳩多公司垃圾級債, 要好小心
你都on9
得幾十萬問就知唔可以買呢D啦
一定要PI啦
你唔知唔代表冇
你要違規實得嫁
你真係唔知wor
就當我唔知啦
你夠唔夠膽係度兜售呀
就算PI product 都唔可以呢度兜售啦 唔該
咁你UP乜撚野姐
你試下去得幾十萬去開戶口
有邊間行敢賣private bond俾你呀?
IB有得買
ib 有咩債有一定回報,風險又合理呢
股息要俾稅
美國國債, 或者係大公司債, 蘋果好似都有, IB個債券搜尋幾好用
其實如果賺到錢 俾稅真係唔重要
ib copr bond 2k usd 入場
揸緊20條us corp bond
而完債券回報咁低,除非七老八十棺材本,唔係都係買index fund先大機會抗通脹,而且多數都仲有少少息收
稅後得番厘幾兩厘,又要承受加息風險,有何💰可賺?
以前做bond analyst
一開頭天真諗住bond好低風險
cover一期之後發現其實直債真係唔岩retail 玩
一黎入場費貴,你買1張都200K USD, 買夠5張就1M USD
但5張都未叫做diversify到風險
名副其實將所有雞蛋放係一個籃入面

講return,正常一張investment grade既5年bond可能都係得唔夠5%
(investment grade都唔一定包還到錢)
你可以買high yield,早幾年大陸D 狂出3年期high yield,去到8,9%甚至12%.
好彩既你2015年買應該賺唔少
唔好彩既18/19年買已經食緊屎
你睇恒大張bond 2022 5年到期就知, 上年跌到落70蚊
操盤果刻心理壓力會好大,股票都有大波幅比你炒上炒落賺多少少
bond係無呢回事,你果下心理質素唔好一放左就GG.

仲有bond係真係超級難睇,佢本身OTC交易唔似股票咁highly regulated
隨時唔知邊個大老細收到消息放哂D bond,第二日張bond就跌十幾廿蚊基本上無仇報.
credit rating agency就永遠跌乾跌淨先調整rating.

要買既本細一定買債基
但我覺得老生常談,後生既買債基都係不智,因為你大把時間可以等.
除非你自問睇得好準覺得黎緊大跌市,買債基做parking
如果唔係既鬥長命,淨係SP 500過去幾十年平均都大幅跑贏bond
分分鐘黎緊一個大龍市一季升10%已經好過你張爛鬼bond
多謝師兄,意見中肯
講黎聽吓有咩抵押品咁勁
美國公司債 ...兩萬HKD 都入到場喎
上便全部仲講緊債基 幾十萬入場

睇到我懷疑人生,以為平衡宇宙

明明ib 大把 2k 入場 us corp bond

老祖宗benjamin 教落
股債平衡 dynamic balance porfolio 穿越牛熊 唔洗學連登仔 高買低賣
根本係基本野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞