林鄭月娥:市民對接種疫苗的反應不理想

149 回覆
6 Like 120 Dislike
行政長官林鄭月娥在立法會答問會表示,新冠疫苗接種計劃已展開超過1個月,截至昨晚已突破50萬人接種第一劑疫苗,接種率是7.5%。林鄭月娥指香港已有接種疫苗的場地和人手配套,認為市民反應不算理想,政府已提出個別行業從業員接種疫苗後,可以豁免定期檢測要求,但這些具體誘因至今未能發揮效能。

林鄭月娥又表示,正籌備將「回港易」的計劃擴大至廣東省以外的地方,指內地其他地方同樣是低風險,無理由有不同對待,她亦有向中央和廣東省領導反映意見,探討如何有序讓兩地人民免檢疫往來。

林鄭月娥表示,政府會爭取外地認可本港接種的新冠疫苗,但相關工作有國際角度考慮,世衛已呼籲國際社會不要搞疫苗政治化和民族主義,她相信世衛將會認可國產疫苗,將有利港府在海外爭取認可疫苗的工作。

原文網址:https://www.881903.com/news/local/2386303
自己諗原因,sor 你個䐉坐住左
傻閪
得啦 又係市民錯呀嘛
有冇諗過點解市民唔踴躍啊
責任全在 _ 方
如果有錢派咪多人去囉
再唔係啲公司比員工打完針就可以放幾日假都會好多人會去
總之千錯萬錯都係市民錯
我地係千古罪人
我無錯 只有市民錯
一日都係佔中嘅錯 一日都係黑暴嘅錯
已經知哂柒婆點諗
你代市民打囉
啲藍屍去哂邊? 又話支持國家?人呢?
比錢人打疫苗可能都會多啲嘅
而家死咗連錢都無得賠
你肯賠咪多人打囉
死左先有錢
打就有錢
養和BioNTech爆哂
黑暴黃絲就話搞搞震唔打姐
五百萬愛國愛港沉默大多數去撚曬邊
打科興就即場派 5000 消費劵
香港政府呼籲唔會有用啦,叫日本政府出聲啦
因為你支疫苗反應都好唔理想
科興嘅反應就唔理想
錢又冇得派 死埋又話唔關事又係冇錢派
你話打完死左咪大把孝子賢孫車雙親去打
特別係D藍絲父母咁撚愛國冇理由唔打啦下嘛
大佬
d野只係僅獲"緊急使用" 未做完正式full test架
覺得呢家好撚"緊急"既 咪去博一博囉
有效期就未知 廠商仲test緊
死亡嘅反應唔理想?
原因咪係因為你囉,係你呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞