My little airport 係咪overrated

20 回覆
39 Like 72 Dislike
啲作詞係幾有意思嘅
但其實啲歌真係唔好聽
No
no
Nicole 唱歌可以咁多年都咁難聽

利申:十幾年fan聽嘅係情懷 但如果佢學下唱歌會更好
唔好講唱歌技巧
佢淨係咬字唔好點樣唱好首歌

要識作曲作詞唱歌又唱得好
應該係方皓玟同王菀之
雖然冇咩唱功
但聽極都唔厭
Can’t agger more
我反而覺得Nicole都叫做聽得入耳
但阿p先至係極難聽
有幾唔好聽
就係佢嗰把死人聲加埋啲歌詞先有味道
如果換做春卷人端唱即刻冇feel
唔應用同一個觀賞角度聽佢地啦
幾鍾意把聲但啲咬字真係
垃圾嚟
真心聽唔慣
太獨立音樂
佢地有一期d歌係岩key d(回到中學的暑假、憂傷的嫖客、爺就是一名辭職撚 etc.) 好聽好多
多謝你開呢個post
解答咗我一個疑問
明明你問十個香港人
咩係indie pop, twee pop, punk, post punk
the libertines, the cribs, the strokes, 都唔知有冇半個知係嚟
我亦夠膽講, 你播畀啲人聽一定會屌:咁柒難聽嘅
咁點解MLA會咁紅? 原來講到尾都係聽歌詞

其實呢, 覺得MLA"音樂難聽", "唱功差" 真係唔怕大聲講出嚟喎
唔駛驚畀人笑"冇taste", 淨係識聽"主流嘢"咁cheap
正如你唔會覺得the smiths同老摩好聽一樣
如果要扮文青可以聽返盧X仲, 陳X貞嗰啲吖, 啲歌"好聽"得多
催淚的滋味時Nicole唱功終於有進步好聽咗好多
成日覺得佢啲音準好有問題
好多粒字都好似走音同唔走之間咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞