(又係強國)少年攝過量咖啡因猝死

29 回覆
1 Like 2 Dislike
少年攝過量咖啡因猝死

【明報專訊】美國一名16歲健康少年,因在兩小時內喝下大量高咖啡因飲料,導致心律不整死亡。南卡州高中生克里普(Davis Allen Cripe)上月26日在兩小時內喝了麥當勞的牛奶咖啡、大裝Diet Mountain Dew汽水和一罐能量飲品,不久在學校暈倒,其後死亡。驗屍官沃茨(Gary Watts)周一在記者會表示,解剖顯示克里普沒心臟病,體內亦沒發現藥品或酒精。

美國兒科學會建議,12至18歲青少年每天不應攝取超過100毫克咖啡因。歐洲食品安全局2015年指出,攝取逾400毫克的咖啡因可導致心跳加速、血壓增加等問題。克里普估計當時在短時間內喝了約470毫克咖啡因。

(BBC/CNN)
台灣都有咖啡因含量標示,仲要規定成人每日勿攝取超過200毫克咖啡因。
渣ga
朝早飲左咖啡
下就 飲左 red bull
點算
試過飲咖啡溝可樂 果晚眼光光
試過飲咖啡溝可樂 果晚眼光光

唔死咪偷笑仲想點
原來死得人
一片咖啡因片200mg
日日食1-2片都冇事

挑戰下一次3片先再講
一片咖啡因片200mg
日日食1-2片都冇事

食來做乜?香港境內食?
一片咖啡因片200mg
日日食1-2片都冇事

食得個|1,2塊就唔好拎出黎講呀
咁就死
好似幾易
即係red bull幾多罐?
今日飲左三杯咖啡 一杯奶茶
算唔算高
一罐雀巢香濃幾多咖啡因
估就當真
話佢食完白粉死左啦
睇佢飲D野唔算太癲
係因為短時間/後生, 定係"能量飲品"(仲要唔開名)先係主因
可樂咪都唔好飲咁多?
之前試過連對三支3xxml redbull 之後出街唔夠粒鍾暈低左入廠 個時18歲 諗起都覺自己on9
一片咖啡因片200mg
日日食1-2片都冇事

食來做乜?香港境內食?

上癮 吸毒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞