我老友約咗我喺文華東方見面,好想再見多佢一次。。。

380 回覆
911 Like 23 Dislike
有冇人見過我老友 T_T

天皇巨星「哥哥」張國榮自殺身亡。四十六歲的張國榮昨午被發現在中環文華酒店二十四樓的會所跳下,倒卧干諾道中馬路上,送抵醫院證實不治,警方事後在他的身上發現一封遺書,內容透露因受情緒困擾而尋死。
據說,張國榮現正提名候選香港電影金像獎最佳男主角的電影《異度空間》,曾令他無法抽離角色,因而感到精神恍惚,外間指他「撞邪」,不知今次自殺是否與精神不穩有關。

屢傳情變心結難解
消息稱,張國榮留下的遺書只有寥寥五十餘字:「Depression(沮喪、抑鬱)。多謝各位朋友,多謝麥列菲菲教授。呢一年來很辛苦,不能再忍受,多謝唐先生,多謝家人,多謝肥姐。我一生冇做壞事,為何這樣?」下款署名:Leslie。

消息又稱,張國榮最近與好朋友唐鶴德感情生變,陷三角關係,張國榮與一男子交往,而該男子最近卻與他疏遠,張榮國身邊的好友知道他不開心,經常陪他打麻將並開解他,加上他又受到電影《異度空間》角色的影響,想不到最後他仍無法解開心魔,要以死解脫。

據警方調查所得,張國榮在昨午四時三十分獨自一人前往中環干諾道中五號的文華酒店;據悉張國榮是文華酒店的常客,亦是該酒店二十四樓的私人會所會員。他平日經常往喝下午茶,因此他昨日出現時,侍應不以為意。當時,張國榮落單叫了一些飲品,之後便步往擺放了三把太陽傘的露台,並吩咐侍應將飲品及枱椅搬出,之後他便一個人凝望維多利亞港的海景。

不久,張國榮吩咐侍應給他紙筆,相信在侍應離開後,他便寫下短短五十餘字的遺書,然後一躍而下。約傍晚六時四十分,一名外籍男子行經文華酒店正門的干諾道中,赫然見一名男子倒卧對開的馬路邊,他立即報警,警方及救護員到場發現該男子頭爆肢折,相信是由高處墮下,立即將他送院,終證實不治。

警方在死者身上發現遺書和身份證,證實了張國榮的身份。另外,警方又在其身上發現一個手提電話、一個內有九千二百元的錢包、一個打火機、一個綠色的口罩及一張天星碼頭停車場的停車證,警方事後在該停車場發現他的私家車。

警方事後通知張國榮的家人,不久,張國榮的私人精神科醫生麥列菲菲和張的姊夫麥法誠趕到醫院,獲悉事實後傷心離去。張國榮的遺體在晚上九時半被舁送西環公眾殮房。

另一方面,電影商人向華強的太太獲知張國榮跳樓自殺死訊之初,還以為記者在說笑:「唔好講笑啦,今日晏晝先至通過電話……」其後當記者再次致電她時,她已泣不成聲,她邊哭邊說:「點解會咁㗎!」向太表示,她在下午四時許還接獲張國榮的電話,雙方只是閒話家常,她還相約Leslie﹙張國榮英文名﹚打麻將。

商台節目主持查小欣昨晚在節目上表示,張國榮一位朋友告訴她,指張國榮昨傍晚曾相約一位朋友到文華酒店見面,但朋友到達了,張國榮卻未到,友人致電張國榮,張聲稱在途中,並着朋友到門外等,沒料到不久張國榮即墮樓身亡。

歌迷悼念泣不成聲
美不甘心。。。說別離。。。

據她所知,張國榮近日確實不開心,因為有報道指他近日精神恍惚,懷疑是拍戲時「撞邪」,但他其實是胃酸倒流影響心情。

女歌手陳潔靈表示,前晚曾到張國榮住所打麻將,同枱還有兩名圈外人的「麻將腳」。

另外,一批歌迷昨晚接獲消息後趕到文華酒店悼念,更有歌迷忍不住哭起來,場面哀傷。
好準時
唐鶴德昨日凌晨三時四十五分,在司機陪同下站在大門,隔着鐵閘接受訪問逾半小時。身穿白色浴袍,頭髮蓬鬆的唐鶴德,帶着紅腫雙眼,淚痕未乾,嘴唇上方仍帶少許鼻水,他說話時表現平靜淡定,不過每提及與張國榮的感情危機傳聞時,還是表現得稍微激動。

「咁多年來仍很愛他」
對於外界指張國榮是為情自殺,唐鶴德看來相當介懷,他三度強調與張國榮多年感情從未變過,亦絕無第三者介入,還指摘傳媒編造故事,唐鶴德說:「我哋十幾年感情一直都好好,亦冇第三者出現過,我對佢冇變過,我知佢depressed(沮喪、抑鬱),我花咗好多時間陪佢,開解佢。」那麼張國榮是為何輕生?唐鶴德說:「事業有阻滯啦,好多嘢嘅,好複雜,我知點解,但我唔會講,睇佢家人要唔要講先啦,我哋之後會畀歌迷大眾一個交代。」
被問到至今一刻還是否很愛張國榮?唐鶴德有點不滿地反問:「呢一刻?點解只係呢一刻?」是否這麼多年都仍很愛他?唐即說:「係呀,咁多年嚟傳媒講嘢好唔負責任,又話佢同個assistant(指與唐及張鬧三角戀的助手Kenneth)。」

唐鶴德最後見張國榮是何時?他回憶着說:「晏晝十二點左右,佢話想出去揸吓車,佢睇起嚟好似平時咁冇乜嘢,後來佢要去做運動,我叫司機打去問佢要唔要帶衫畀佢,佢話唔使,我之後約咗佢打波,嗰時五點幾通電話,我哋約咗七點喺打波地方等。」

「佢舊年11月曾自殺」
問他怎樣接到哥哥死訊?唐鶴德突然咧齒笑說:「你覺得我要唔要喺度講?」記者表示由他自己決定,唐定一定神再說:「哥哥十一、十二點出咗街,我哋一路有通電話,我問佢點點點,又叫司機打兩次畀佢,最後一次打畀佢,我問:『你使唔使我幫你攞返啲嘢?』我哋約咗七點鐘打波,咁佢就話:『你幫我執嘢,我哋球場見啦,我自己揸車落去,你揸車去球場見。』後來陳太(張國榮前經理人陳淑芬)打畀我,陳太話問佢去咗邊,要去問候佢,佢話喺中環,結果約喺中環飲茶啦,陳太發覺佢有啲唔妥,啱啱我去緊打波嘅時候未到,陳太打畀我,我咪即刻去醫院囉。」最後見張國榮的是否陳淑芬?唐謂:「唔係,陳太唔係最後一個見佢。」

得悉張國榮過身時,唐有何反應?他說:「好驚。」 有否懷疑是愚人節被整蠱?唐鶴德說:「冇諗到呢一方面,我去到醫院都重好驚。」傳聞之前有人打過電話畀張國榮相約見面,唐鶴德說:「據我所知就冇。」 見過張國榮的遺體情況如何?唐鶴德無奈地說:「我見佢好少,想見佢多啲都唔得,醫院方面話唔好喎,你哋唔好亂寫喎。」

張國榮有否心願未了?唐鶴德聽罷問題後,雙手捉緊鐵欄笑着反問:「你哋唔知咩?你哋冇做功課就嚟?你哋唔知?」記者問他是否做導演?唐鶴德回復淡定地說:「佢係好想做導演,都未做到,佢有咁嘅才華,我好支持佢㗎。舊年三月佢想開戲,點知有阻滯,佢身體又唔好,個心有事,個胃有事,搞到個人好唔開心,佢個人又好緊張,好着緊做嘢。」

問到張國榮以往有否曾經自殺過?他毫不猶豫的說:「舊年十一月試過唔成功。」當時張國榮是如何尋死?唐表示不欲透露,但據悉張國榮去年十一月曾服食安眠藥尋死,但被及時搶救。唐鶴德有否看過張國榮的遺書?他說:「我冇睇過,有人話畀我知大概內容,但我冇必要講出嚟。」張的遺書中有言「我一生冇做壞事,為何這樣?」唐鶴德知否張國榮的「為何這樣」所指為何?他說:「我知乜事,但唔方便透露。」

「佢好專業點會撞邪」
張國榮是否有患抑鬱症?唐鶴德想一想才說:「從我角度睇呢,哥哥係可能有啲抑鬱症,其實呢樣嘢唔係我判斷,係醫生判斷。」醫生有否判斷張國榮是患上抑鬱症?唐謂:「我唔知係咪應該用我呢個位置答你,我對呢樣嘢認識有限,我覺得佢係。我唔敢好專業咁話畀你聽,我覺得佢係。」張國榮是否需要以藥物穩定情緒?唐說:「呢樣嘢唔好講,等我問咗佢家人需唔需要講呢啲先啦。」張國榮是自願接受精神治療?唐鶴德表示:「願意。」
有傳張國榮拍罷電影《異度空間》後無法抽離?唐鶴德說:「佢好專業,拍完戲佢自己識處理,唔會有咁嘅情況。」有傳張國榮因撞邪致精神出現問題,唐鶴德否認說:「呢樣嘢唔係嘅,唔係撞邪,而係跟住落嚟可能……我唔知係咪應該同你哋講,佢有啲事可能有啲唔順利,產生咗啲嘢。」

「我同哥哥感情無變」
張國榮是事業還是家庭出問題?唐說:「屋企冇問題。我想希望你哋可以重申畀讀者知,我同哥哥感情冇變過,唔好以為佢曾經同嗰個assistant(助手),重作到佢係北京有錢仔,話有一段情,好無聊。」那麼張國榮與他之間有沒有第三者出現過?唐鶴德邊說邊指着身旁男子:「完全冇。連我呢個做咗十幾年嘅司機,求其影兩張相就話佢係我男朋友,車我去玩。」

唐鶴德未來會為哥哥做些甚麼?他說:「幫佢做乜?我幫佢做咗好多嘢喇。後事有人幫佢做,我出嚟做後事會好多人跟住晒,一定做唔到嘢。除非你哋保證唔會跟住我,我唔會出嚟做呢啲嘢,已經安排咗邊啲人做邊啲嘢㗎。」會不會成立治喪委員會?唐鶴德謂:「𠵱家未決定,Leslie本身有好多兄弟姊妹,好多外甥,唔需要咁。」張國榮的兄弟姊妹全知悉死訊?唐鶴德說:「全部通知晒呀。」唐鶴德有否打算讓張國榮火葬還是土葬?他說:「佢講過想火葬。」喪禮怎樣安排?唐鶴德說:「未知。」

錄音訪問
https://youtu.be/xMSujJ9ukdA

願意今生約定他生再擁抱
又一年
美美好準時

美人準時到
能同途偶遇在這星球上
燃亮飄渺人生 我多麼夠運
風裡笑著風裡唱
小美
不經不覺 第18年了原來
熱情演唱會好正

KAREN唔識老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞