發唔發覺每一代人都會睇唔起下一代人?

18 回覆
14 Like 7 Dislike
成日會聽到d人話「而家d後生仔點點點」,上一代話我地,我地話下一代。
連登最多應該都係80、90後,我相信你地都會覺得00後、10後都係柒下柒下,第時想喺職場上玩撚死佢地
唔覺
而家啲妹妹仔好肯露肉
00後on9係事實
認同 我都驚我老左會屌下一代係廢青
所以要學習理解佢哋的難處
佢地的潮流我地唔理解,但唔好ban同恥笑
但係玩電話APP都玩到嘻嘻哈哈真係好柒
作為80後我只係睇唔起60/70
對90 & 00充滿敬意
同意,我睇唔起80前,如果唔係佢哋日日淨係掛住食玩訓屌,香港洗攪成咁?
己所不欲,勿施於人。唔好對後輩咁嚴苛。唔好令自己變你最討厭嘅人

利申:80後
因為生物係一代replace一代
作為個體冇人想認自己已經obsolete
啲00後10後睇住抖陰B站果啲垃圾長大
唔會, 我覺得新生代比較叻, 轉數同學野較快, 語言能力較好
利伸83老屎忽
呢條歧視鏈係attribution bias 造成

好似
廢老話:你買唔到樓係因為你D 年青人又廢又懶。當年買樓都難,我當年買到樓係因為又勤力又聽話。下刪一千字。

實情係環境因素,1986年400呎$260000,年薪$30000=8.66年買樓,仲有果時加薪又快

2021年呢層樓$6000000,年薪$300000=20年買樓。

Attribution bias 係將成敗只局限在個人因素,仲要係自己失敗賴人地,人地失敗笑人廢。 人性也
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞