[戲都唔俾睇?]電影主題是1960年代香港警察貪污問題

41 回覆
10 Like 0 Dislike
今屆香港國際電影節,由翁子光執導,郭富城和梁朝偉主演的開幕電影《風再起時》,放映前三日,突然公布應片方要求,因「技術問題」為由叫停,引起揣測。該電影主題是1960年代香港警察貪污問題。

同日,The Standard報導今年明珠台不會直播奧斯卡,自1969年來首次。無線發言人表示這純粹是商業決定。報導指記錄返修例運動獲最佳紀錄短片提名的《不割席》可能是原因。#亞洲國際都會

https://www.facebook.com/1474101479504603/posts/2861430497438354/
收左英國佬錢?
唔准講皇家警察點貪污?
國際大都會
以後警匪片只可以讚揚警察英勇
https://bit.ly/3mceHQt
諗起李百全
不如攞守城去戲院上映
支那片扮港產
呢條正垃圾

無限加速!!!!
有咩戲可以上到??
雷洛味得
郭富城梁朝偉都要比人話封就封

係咪冇好似肥佬晶套追龍咁講到洋警司係大奸角呀
咁一陣講政治部有幾黑暗又話影射驚察黨安部啦,咁同海瑞罷官有咩分別?!
要入你一樣有位入
城城

睇投資咁都唔上得
唱衰黑警就唔得
冇問題

新義安警察就係黑社會
貪污腐敗

如果有外國軍隊遇到香港新義安警察
請當敵軍看待
《風》片是講述70年代的香港,廉政公署成立後,對一班貪污探長進行追捕,戲中郭富城飾演探長磊樂,而梁朝偉飾演探長南江,與譚耀文、周文健演當年四大探長。其實去年初,《蘋果》曾報道過《風》片於2018年3月已完成拍攝,據知該片因涉及警貪和黑社會題材,在大陸電影局送檢時一度未能通過,需要作出內容修改,可是至今映期仍一拖再拖。

香港國際電影節突取消《風再起時》放映 內容涉70年代貪污探長曾傳大陸唔過審
https://hk.appledaily.com/entertainment/20210329/XSX62IIRUZA3TBGUD5VYJ54KAQ/
叫成龍出嚟再拍驚察故事囉,要拍到好似1985年嘅版咁撚勇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞