廖啟智 (智叔) 好多角色都令人留低深刻印象

391 回覆
538 Like 10 Dislike
借題發揮
巧立名目?
無間道2真心正
殺人唔斬眼嗰種攝人嘅氣場,令我十分難忘
<<危城>>

劉青雲:「我第一日做地保嘅時候有人同我講,做地保唔駛識好多字,但最緊要識得分是非黑白,知道乜嘢係啱,乜嘢係錯,你知唔知嗰個係邊個?嗰個就係你,我都好服你。」

廖啟智:「但今次會死好多人㗎,為咗曹少璘,值得犧牲咁多人咩?你去問下啲鄉親父佬,問吓佢哋想點吖!唔好同佢哋講乜嘢公義,我哋淨係想平平安安,有餐安樂飯食。唔好為難佢哋啦!」

劉青雲:「你以為我哋肯跪,件事就有得解決?」

廖啟智:「跪咗先啦,保住性命緊要。」

劉青雲:「我哋今日跪咗,聽日可以企得翻身咩?我哋嘅子子孫孫、世世代代可以抬起個頭做人咩?我哋唔係奴隸,係普城嘅主人!我哋越驚只會死得越慘。由曹少璘踏入我哋家園開始,就已經係不幸嘅事,我哋無得避㗎!係,我哋可能會死,但係人都會死㗎啦,我哋死得有價值啲,好唔好?」
港產片咁佢真係爭咁d野咁
同埋真係走得太突然
頭兩集泰國 第三集馬拉
第一集佢直頭係兇手之一
忽然諗起呢個阿糖阿廖廣告
https://www.youtube.com/watch?v=WnjOhhOe4g4
好想同我老豆(上一代死晒火既港豬)講呢番說話
太早走
或者講係我太遲先識欣賞香港電影
絕對係好演技 有良知 respect
多謝你 安息
下一輩 香港電影實力配角係咪已經係林家棟
好似仲係差一皮
同教朿同一演法
佢好多戲都好用力
I miss you 智哥
後期做主角啲戲都好用力 點五步 選戰 都係咁
可能佢覺得要做到咁先引到人睇落去
再之前啲配角就睇得舒服啲 無咁演
anyway, rip
豪哥你有冇睇戲㗎 點五步喎
林家棟差唔只一皮 係根本唔好戲

某程度上 陳冠西同謝廚神仲好戲過佢...
沙燕!西!
有冇人睇過福伯
智叔
永遠懷念
RIP
上海灘佢出賣周潤發比呂良偉殺,個幕好慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞