7千萬獎金18年花光光!英最年輕樂透得主靠救濟金過活

233 回覆
102 Like 35 Dislike
香港買樓根本冇得輸
出晒樣,成班親朋戚友專登喺印度飛過嚟
我覺得佢都應該比人分晒身家
LBJ都幾次比禪師公開話過佢養埋啲垃圾
真係靠運氣得返嚟嘅錢最終會憑實力敗晒
呢2個月我都體會到,不過佢都爽咗18年,夠晒啦
起碼都爽過 好過成世無錢仲要拎綜援
可能條命受唔到
買左比屋企人都叫孝女黎既
唔關事

佢話嗰個人朝早飲左杯水,夜晚中頭獎一樣得
運旺壓命
識人中左3球
full pay 大西北
當年3球仲俾得起
其實點樣知自己受唔受到橫財命?

他日真係中頭獎o既話
真係唔知駛唔駛用條命o黎換喎
點樣可以知自己受唔受到?

如果預先知道自己條命受唔到
係咪應該要避o左個頭獎?
買幾忽地已經無憂
發左達啦
2016年舊聞:
5年前,印度裔港人「幸運星」Jagpal Singh,與另外2人瓜分億元頭獎彩金,他分得4451萬元,及後他將部分彩金投入樓市,並令自己加倍幸運,現時物業已升值3成,持有的4個物業,總值達2700萬元,每月「印印腳」收租7萬元。《香港01》聯絡到阿星,但他表示不欲接受訪問。
買到幾個何文田樓都夠啦
以前二百萬二千尺
20年前係4鎊,依家8、9鎊啦,你條七頭有冇sense?
大把呢D搲爛腳
都唔知話好唔好好,7000萬,普通人可能一世都揾唔到,曾經擁有過都好
只能夠話佢太早拎到筆獎金
一開始已經係話炒樓係bug係不道德
如果唔係你點理解炒樓係bug呢句嘢
唔夠人講就歪曲人哋講嘅嘢

連登真係多小學生

我寫明係bug
外國做例子

你理解唔到就收皮啦好冇

即係咁見你哋班垃圾又推廣埋啲炒樓賤嘢
咪提你哋炒樓bug嚟

外國甚至係犯法行為囉

係咪兩句嘢都睇唔明呀
我再一句講晒
炒樓係社會bug嚟
外國甚至係犯法行為嚟

咁咪同最初係一樣
真係唔知點講比你哋班小學生聽
唔通我次次要打成篇文
其實係理財意識問題
無限制咁洗
分幾多期拎都冇用

本身筆錢係額外
應該要黎做本金用佢黎錢搵錢
本金以外賺到先用黎洗
人生已經好過好多人
你以為
事實上好多人覺得生活改善變好左

https://today.line.me/tw/v2/article/DvNPYo

MarketWatch 根據調查結果指出,中大獎與高水平的生活滿意度有關,且能持續十多年,但對幸福感和心理健康的影響明顯較小。

生活滿意度指的是人們對整體生活品質的看法,而幸福感則衡量受訪者的日常感受。結果發現,要影響快樂感覺比生活滿意度更難。

2016 年一項奇怪的研究顯示,居住在樂透贏家附近的人更有可能破產,研究人員推測,樂透獲獎者的鄰居無意中會模仿中樂透者的花錢方式,因此而負債累累或破產。簡單的解決方案就是向下看,人們對自己所擁有的會比較感激。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞