逾萬畢業生失業 張建宗:缺乏工作經驗難搵工

231 回覆
44 Like 431 Dislike
後生仲上去都on9
你有工作經驗我咪請你囉
你請我我咪有工作經驗囉

你無工作經驗點會有人請你呀?
個個都唔請我我又點有工作經驗呀?
政務司司長詳細講解我媽嘅性別
個post分分鐘仲係entry 都要兩年
因為對買家黎講都好抵屌
好多公司肯比錢你讀
又有好多奇怪獎學金 其實成本唔係真係好高
當讀完幫你加到人工一皮 唔洗兩年就回到本

不過前提係做緊野先好諗讀唔讀
degree grad即刻走去讀
行情唔知 果行岩唔岩做又未知 期望一讀完出黎第一份工就高人工嘅人係on9
樓價一定高高高
後生搞事唔請
老野手腳慢唔請
請哂港漂小粉紅最好
再唔係老細一腳踢自己做哂,正
可惜好多行根本唔會比錢你讀 更甚係根本讀完 咪好彩人工比多500-1000你咁 非專業非BBA嗰啲
咁平心而論而家要拎一個大學學位係有好多途徑 有啲top up仔sf仔話就話大學畢業 但實際能力同副學位嘅人差不多

要怪就怪資歷通漲 一街都係大學學位又冇咁多學位工 就連讀書唔成連8大都入唔到嘅都唔肯做藍領 個個寧願做文員仔抖雞水咁多人工 hr點會唔壓價
2 Years Related Experience
Fresh graduates are welcome
點解要返工?
lm
張建宗名不虛傳
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞