[純討論]點解Judas Law彈結他首首歌都要用Capo?

52 回覆
3 Like 24 Dislike
而且留意到佢仲要彈open chord為主

到底佢係唔係只識彈C調同G調
係佢唱唔到其他調定係唔識彈其他調?

掃chord都只識C/G就出去呃飯食

睇其他歌手間唔中一兩首太複雜夾capo好閒,但唔會首首都夾

香港女結他手黎講第一一定係Ellen
而家第二我會排Kendy同陳蕾,佢地都有上進心俾到新野人睇。陳蕾彈solo都可以

大家討論下
佢嘛係識掃下唱下口水歌,其實佢有知名度係叫做好彩,同埋成個男人咁有把靚聲,手結他真係好初哥
點解佢連Full F chord轉G都唔拉落兩格
純粹觀摩下先睇佢d片
C chord都係簡單C
好無創意
如果彈dear jane首銀河修理員最後一段要升Ab咁佢邊樹夾capo
點夾都好都係Open chord 掃chord
T1213121
完全係兩個級數
咁多bar chord 同個掃的rhythm好正
用睇雜技嘅心態去聽歌? 或者人地把聲個range 要轉key 就?

利申: 唔知邊個係Judas Law.
多 bar chord 嘅 key 結他彈出黎唔好聽
因為郁太多把位會令到 D chord 聽出嚟音色唔統一
所以先用 capo 去令到彈嗰啲 key 嘅時候可以令到 D chord 維持喺三至四格內
Capo 唔係淨係用嚟偷懶

利申:教結他
D阿叔阿伯係聽佢把聲
玩甜美 懐舊 LESS IS MORE
比佢手結他勁到飛天 好似JOHN MAYER咁又點 佢既觀眾群係D阿毛阿叔 反而會覺得你多舊魚 嘈住哂
殺雞用牛刀 等陣搞到唱歌失準仲慘

唔通其他歌手連結他都唔識彈淨係識唱歌 又係呃飯食!?

利申: 唔鍾意呢條友 唔會聽佢D歌 覺得佢結他唔勁 CHORD都未禁實
善用capo去避bar chord,是玩木結他常識吧⋯⋯

https://youtu.be/Ge1lwzK9Fbc
佢好廢姐,睇下盧冠廷啦,彈jazz仲可以唱埋
樓主好撚中典型連登仔心態, 識少少就踩人點解唔用最難既方法
用capo會少左好多音,好多玩結他既都唔會用
絕對唔係笑人夾capo ,我自己玩都有夾
但我唔會死彈C/G 玩下其它key

個問題係佢係出去見人
出去彈唱,唔可以太過簡單
聽得多都悶啦,差不多的rhythm

不過上面d人覺得我笑佢
唔講得事實

個個連登仔都識彈結他
以為Jude Law
彈fingerstyle 夾capo轉key好常見
但busking首首都係C/G 然後掃差不多的pattern
係兩回事

只係可以講師奶真好呃
其實Jadus有sell過自己結他技術嗎? 佢都係彈簡單嘢為主,花臣都好少玩,擺明係想你focus佢唱歌 上- 咁如果跟本連佢唱歌你都唔欣賞,其實講都唔駛講。
睇下KT tunstall,Melissa Etheridge彈木結他都唔會咁悶有節奏感

單係G chord都好多野玩

所以我真係唔明佢彈乜,不如放棄啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞