SPITZ首《空も飛べるはず》真係好撚好聽

31 回覆
31 Like 0 Dislike
個人認為係90年代其中一首最最最好聽嘅日文歌

https://youtu.be/h-kQw4JqCHE
大合奏
當年第一次聽ロビンソン之後就一直聽spitz到而家
Robinson主歌好好聽
好少聽到主歌段嘅旋律咁好聽 好有節奏感
我覺得仲正過副歌段
第一次聽係副歌吸引到我
之後一直聽到而家我最鍾意既係一開始既果段音樂
90年代jrock jpop好多正野
前奏?
我都好鍾意段前奏
佢個前奏足足四段長 成35秒
好鍾意啲長前奏嘅歌
睇師兄個名似聽開Mr. Children多啲。
小孩忠粉表示都好愛SPITZ,當年撘蜂蜜與四葉草簡直一絕。
鍾意小孩多啲 但係係好音樂就鍾意
有冇覺得新一代邊一隊有小孩同SPITZ嘅氣息。
暫時都唔覺得有新人有佢哋嘅感染力。
其實我最近先學聽日文歌
好多歌手都仲未識 仲俾心機發掘緊
好似一個啱啱學睇波嘅球迷咁 淨係識皇馬巴塞
魚 , 夜を駆ける , ほのほ , 同 Jet'aime 都好正
建議樓主去Youtube Search "Yoasobi"
保證中毒
夜を駆ける好正
Yaosobi幾正,打算拎佢哋啲歌嚟填詞。
呢排真係狂聽YOASOBI
我覺得最好聽係夢嗰首
https://youtu.be/sAuEeM_6zpk
真 喺機舖打鼓機聽完返屋企一搵返原版
聽到呆咗
Robinson 同 cherry 都好好聽
認同, 但當年都只係十大之一, 好似係
感覺至少應該係頭三
聽緊佢地新歌就見到呢個post

好似唔少鍾意Mr. Children嘅人都會鍾意Spitz
終於有post 講
ロビンソン 空も飛べるはず 楓 正夢
Hulala hu ju no ga sai I no nu
Robinson?
呢首歌你睇下留言
有人留咗一段類似mv同歌詞解讀嘅嘢
我覺得幾有趣
唔知係原意嘅背景資料定係佢個人解讀

佢大概話:
個mv棟建築物係隔離病院
成個mv得個呀伯唔係著白色衫
因為其他都係幽靈
而呀伯係生人
佢後生嗰陣有個重要嘅人入咗院
後尾個人死咗
歌詞有一句 「應該可以往天上飛」
呢句係呀伯對嗰個人嘅感慨
個呀伯之後都老死
變成自由嘅存在
希望同嗰個人可以一齊笑
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞