【在夢裏,彌補我的遺憾】《千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車》番外篇

126 回覆
24 Like 2 Dislike
追23層追佐好耐都未live,原來途中仲miss咗個番外篇link

23層長度 係電車兩倍啊

依家先追到80章,幾時先live
追23層追佐好耐都未live,原來途中仲miss咗個番外篇link

23層長度 係電車兩倍啊

依家先追到80章,幾時先live

仲有1/3 同埋外傳
追晒番外篇上半,講少少感想先
番外篇係好warm既一篇,天翔係「現實世界」重新面對曾經逃避既人,無疑係一種超越勇敢既表現,特別係對親妹小詠嗰章,可以見到天翔內心係充滿自責與嘗試彌補之間掙扎,唔係單靠勇氣就可以踏出既一步。

哭溯帶出咗小詠呢個角色,而幾乎不佔篇幅既佢其實一直都影響著天翔既內心,成為天翔認定無法彌補既遺憾,轉而將愛付之於小穎身上,最後來到記憶世界中發現小穎原來已經重遇哥哥,亦令天翔決定重新面對呢段親兄妹關係。

我覺得記憶世界既真實性已經唔重要,天翔係咪虛構記憶又如何,一個人要面對一段埋藏既過去已經唔易,更何況係天翔親手毀壞既過去,當時佢選擇逃避,呢刻佢嘗試面對,面對既唔只係傷害過既小詠,仲有嗰個曾經自以為是既自己,肯重新接納自己,都係天翔彌補過程,所以記憶世界係真係假,都唔可以否定天翔踏出呢步既勇氣。

好,等埋下半部先
番外篇係好warm既一篇,天翔係「現實世界」重新面對曾經逃避既人,無疑係一種超越勇敢既表現,特別係對親妹小詠嗰章,可以見到天翔內心係充滿自責與嘗試彌補之間掙扎,唔係單靠勇氣就可以踏出既一步。

哭溯帶出咗小詠呢個角色,而幾乎不佔篇幅既佢其實一直都影響著天翔既內心,成為天翔認定無法彌補既遺憾,轉而將愛付之於小穎身上,最後來到記憶世界中發現小穎原來已經重遇哥哥,亦令天翔決定重新面對呢段親兄妹關係。

我覺得記憶世界既真實性已經唔重要,天翔係咪虛構記憶又如何,一個人要面對一段埋藏既過去已經唔易,更何況係天翔親手毀壞既過去,當時佢選擇逃避,呢刻佢嘗試面對,面對既唔只係傷害過既小詠,仲有嗰個曾經自以為是既自己,肯重新接納自己,都係天翔彌補過程,所以記憶世界係真係假,都唔可以否定天翔踏出呢步既勇氣。

好,等埋下半部先

你明白我心底裏想法 真係好滾動
始終最後發現 小穎唔係自己阿妹 佢有自己哥哥疼
佢要面對嘅 係自己阿妹

好,等埋下半部先

佢要面對嘅 係自己阿妹

強烈要求寫多篇天翔同小穎

好,等埋下半部先

佢要面對嘅 係自己阿妹

強烈要求寫多篇天翔同小穎

小穎宜家以為天翔係痴漢

聽晚9點,小弟會係Facebook有份禮物畀你地架,至於係咩就保持神秘先啦
仲會有抽獎添,千祈唔好錯過啊!
https://www.facebook.com/utopianhunter/
聽晚9點,小弟會係Facebook有份禮物畀你地架,至於係咩就保持神秘先啦
https://www.facebook.com/utopianhunter/

正呀

正呀

冇人會估到係咩
是咁的,小弟搵咗人幫另一作品《千萬不要乘往堅尼地城的137號死亡電車》製作咗一個小說預告片Trailer ,花咗好多心思架,不妨click入去睇下
https://www.facebook.com/utopianhunter/videos/1914389465468733/
呢個post仲舉辦咗一個送書活動架,小弟會送簽名版《電車》畀得獎巴打絲打
有興趣就玩下,畀個like啦
夢巴搵埋人拍電影ok?
夢巴搵埋人拍電影ok?

首先 要有電影公司
有排都未輪到我small potato
夢巴搵埋人拍電影ok?

首先 要有電影公司

嗰時pizza都有
雖然爛尾
夢巴搵埋人拍電影ok?

首先 要有電影公司

嗰時pizza都有
雖然爛尾

紅van街知巷聞
我繼續加油la
夢巴搵埋人拍電影ok?

首先 要有電影公司

嗰時pizza都有
雖然爛尾

紅van街知巷聞
我繼續加油la

加油
而家港產片咁盛行
電車又係集體回憶
應該有得諗
夢巴搵埋人拍電影ok?

首先 要有電影公司

嗰時pizza都有
雖然爛尾

紅van街知巷聞
我繼續加油la

加油
而家港產片咁盛行
電車又係集體回憶
應該有得諗

我會努力架啦 我仲有好多野要學
目前希望,就係本實體版成績會不錯啦
夢巴搵埋人拍電影ok?

首先 要有電影公司

嗰時pizza都有
雖然爛尾

紅van街知巷聞
我繼續加油la

加油
而家港產片咁盛行
電車又係集體回憶
應該有得諗

條trailer好正
利申 : 未買
今日終於買咗電車,今次印刷精美咗,同埋直排係靚啲
Secret ending = Super sad ending,現實的ending...
夢巴搵埋人拍電影ok?

首先 要有電影公司

嗰時pizza都有
雖然爛尾

紅van街知巷聞
我繼續加油la

加油
而家港產片咁盛行
電車又係集體回憶
應該有得諗

條trailer好正
利申 : 未買

買黎 分享會探我
今日終於買咗電車,今次印刷精美咗,同埋直排係靚啲

感謝,今次都落咗好多心機,你地鍾意就好
Secret ending = Super sad ending,現實的ending...

天翔 一定會選擇true ending,而唔係secret ending
淒美的童話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞