TSM坐幾年圍爐區(11)

1001 回覆
24 Like 6 Dislike
我覺得長遠都係升返嘅,但係如果要坐幾年先返家鄉嘅語拿拿聲換馬仲賺得多啦
唔好咁肉酸啦,跌到咁走又太遲,咪大方接受慢慢坐囉唔洗鬥氣咁講到非hold不可TSM萬歲咁嘅都係睇你技資策略係點嘅姐,可能真係要坐幾年唔通又叫班短炒開嘅同你坐咩
利申133,等一回穩就溝
唔好再打飛機啦
咩hold賤年bababa
屌你要hold賤年點解我唔hold arkk tsla呢d
市場: 繼續插佢唔好俾佢停
酒牙,等買平貨
咁巴菲特當年冇止蝕ae 咪好on9 跌左50%都有仲要溝淡
每個stragety 都有優缺點 基本面同消息面係ta派睇唔到
我覺得ta只係幫入場 之後就自由發揮 睇你鍾意止蝕 半短半長炒
我信佢wo 起碼佢係美國做基金管理 管緊幾億美先
邊個財演有呢個能耐 仲出書9up 係亞洲? 玩鞋都未有
搵左10幾隻十倍股 就係睇基本面死渣

波動不應該等於虧損
如果你沒有這樣的認知,應該就有一半以上的機會錯殺,以虧損來了結。這個說法會有人不同意,因為價格下跌,有可能繼續探底,為了避免失控,例如停損點設在10%左右保住元氣,這個說法也沒錯。

停損或不停損,差異在於:投資標的估值的確定性。這的確困難,但這也正是個股投資者要下功夫努力的地方。不能基本功夫做得隨便,只靠停損解決問題,因為只靠停損並不會增加績效,要不,可以考慮選擇不需要為估值煩惱的投資標的,例如有市場代表性的指數型基金ETF。

作者/ 闕又上

睇多段巴老講既 都係佢呢個假文青本書睇到 我再實證
Looking Back at Warren Buffett and American Express in 1962
One of Warren Buffett (Trades, Portfolio)'s most successful early trades was American Express Co. (NYSE:AXP) back in 1962.

ae果陣事因為買左間假公司,股價直插90%,佢即刻大手買左5% ae股份(本身已經好多),1967年 就賺左個double 去到2021年就係千百倍股了

Great opportunity & seeking value
The company shouldn't have been worth $150 million -- that's something Buffett says most people understood -- but the market was just too scared to own the stock.
信念既考驗
我信念話我知6月龍市
今日可以買
16日後爆升 完
intel 下午四點全廠打卡下班,明早八點再開機生產
tsmc 24小時輪班救國
intc tsm都有貨
入埋AMD nvidia
SH
每個月都會買一股
開始向下了
今日勁到
其實長渣tsm,soxl,半導電體股點會輸
咩科技都要半導電,需求愈來愈大
生意多到做唔晒
除左18大市跌,年年ytd都大升
直接all in 唔洗煩
準備每日bin屍 負評我果班傻閪
Soxl 得閒仲可以行出行入玩下波波
硬啦
之前依到仲有條柒頭鬧我屌台積電廢
琴日又加咗50股@110 今日又賺少少
利申 極重倉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞