所有有需要去英國旅行既手足唔該入左黎先

369 回覆
1709 Like 28 Dislike
張prepay 卡有得拍卡就得
去到開monzo咪得
使乜prepaid
祝旅行平安
- 電話卡我用Giffgaff,個plan係包歐洲都用到,月費大約$100港幣有8GB,網上申請就會寄去香港屋企。但電話卡開多張穩陣,smartone 有個$200 100GB plan 都好抵,可以做後備卡因為有D地方真係一張卡未必收到
- 銀行係以debit card為主,唔一定credit card。
So far Citi Bank 同 HSBC最多人推薦
我自己就開Citi Bank global wallet,落左機買咖啡同買車票完全ok, 到步後就申請Monzo 2日就收到卡
唔少人推介卡塔爾
我自己都係果度轉
非常一流,又平
直飛航班好唔穩定
其實唔直航會好D
唔知係咪因為我當時無直航
所以根本無人理
有用post , 推
push
兩張機票中間轉機, 留意事項

1. 兩張機票做轉機, 中途站唔知要唔要隔離, 有時唔係一條飛出晒行程, 出境同過境時會帶來更多麻煩, 如果第一站俾人隔左出黎你有無錢訂酒店? 使費夠唔夠?

2. 行李未必可以 check through 去最終目的地, 尤其係兩間唔同航空公司, 佢地無責任/唔需要/唔識幫你同第二間航空公司搞行李

3. 要睇埋唔同 terminal 夠唔夠 minimum connecting time, 國際線同國內線唔同 terminal, 唔同航空公司又可以唔同 terminal, 兩個 terminal 可以隔好遠, 唔係我諗應該夠時間就夠時間, 有 d 國家可能要先入境然後先俾你出境

4. 因為2 同 3, 所以最好無寄艙行李, 盡可能只帶最最最重要嘅野晌手提行李: 相機, laptop/tablet, 叉電火牛, earphone, 錢, 完.

5. 無寄艙行李, last minute 改機票/late show 衝閘都方便 d

6. 有得到埗先買就到埗先買, 或者叫人寄俾你

7. 一張機票做到就做啦, 一係去到歐洲再搭鐵啦
Push
利申 三年無去倫敦
三年前巴士仲有司機位,會煩到個司機但唔會上唔到車

如果手足要趕住保命,呢啲細節位,自己衡量
聽講呢排好撚多奇怪人企係直航英國機嘅閘口check?
係debit card
唔係信用卡
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞