[送嘢揦揦脷]Lalamove近月改運費真係俾狗做

38 回覆
26 Like 0 Dislike

我真心想問下Lalamove同其他步兵
做呢啲單係咪行路+游水
咪算高囉,pickupp 呢類單得廿蚊左右
認真咩?
呢啲閪工都蝕住做呀?
呃你做乜,唔信你可以 join 嚟望下,同區得幾蚊單都有,仲要抽水真係痴撚線攪手但求打個和
屌 我都係諗起呢句
推你老尾
認真咩?
$45,拎幾重嘅嘢先?
步兵來講我岩,有時順路都幾抵做
因為同類型嘅單,pickup真係俾阿婆都唔會同你做
全部幾蚊雞,呢間公司食屎啦
45蚊過海都做
使唔使俾個推薦碼你
全撚部外掛先接到單,彈出黎唔夠一秒冇撚左,閪單就掉返出黎
正解,客服成日話多謝你反映,但係就同GXGXVXN一樣杜絕唔到外掛,係CAFE坐半日
宜家拉拉毛同膠膠溫出訂單既時間都係只FOR司機唔FOR步兵,先唔好講外掛問題。

電腦派單既距離愈來愈不知所謂,
例:膠膠溫一個客要求團門去牛頭角60分鍾內送到出120蚊,
假設真係夠時間,步兵搭車去團門都要20蚊車錢以及一小時車程,然後再搭車返去牛頭角又要大約60-75分鍾,未計出站再要行路所有野,一見到呢D單出現根本唔駛接,就算SET左篩選過濾將範圍收窄到觀塘去葵涌,永遠都係顯示咩野旺角去青衣,觀塘去葵涌,總之距離遠一遠既俾你,扣左車錢之後扣埋12蚊傭金,最後落袋得返五六十蚊,而現實係步兵一定會遲到,扣埋等於做義工。

另外先唔好講果D俾足時間步兵去送貨既單,距離一樣係"西",單價一般都係得35-65蚊,扣埋搭車等於一個鍾鬆D賺得佢20蚊或者10蚊,正常人見到都唔會接。

新彈出來既訂單,雖然距離係好近好岩步兵做,例如牛頭角拎搖控器返新蒲崗,步兵坐車快極都要70-80分鍾先去到目的地,但係佢一彈出來既時候,預俾你既時間只係得大約55分鍾,我就當遲左睇,佢俾到盡你都係95分鍾,一有咩意外你都要預左俾人扣錢做義工,而且預計時間係GOOGLE預計既,即係話你要跑/急步去做,見紅燈都要過,事關GOOGLE唔知你幾時撞到紅燈,佢計既時間唔包括埋等轉燈果1-21分鍾。

另一間公司叫P記,宜家既問題係價錢太低,公司自己又緊縮開支留客,以往佢個派單系統某D單可以去到120-150蚊,抽20%傭金,宜家一去到60-78蚊冇人接就會收返,而且要扣20%傭金再扣車錢,唔係撞正你係附近可以衝得過既步兵都好難做到。

綜合黎講,慘過做乞丐,不如搵返份正常既兼職做都好過搵佢地,或者連外賣一齊炒
其實係咪唔建議做
本身諗住申請 但原來係要比deposit
本來諗住平時禁下有無單收工順路果陣做下
睇完個post唔知做唔做好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞