電木結他請益

19 回覆
1 Like 1 Dislike
自學結他,想玩fingerstyle,
因為比較鐘意acoustic既音色同埋想方便玩高音
所以想買枝有缺角既電木,budget <3k左右

因為覺得自己手比較細同埋高音bar唔太夠力,
所以可能會3/4 size會好d同埋低弦距

暫時有幾枝好似唔錯既,希望可以請教下大家點揀好,或者係有冇其他推介

Yamaha apx600nt / apxT2
Sigma BCME-BKB
朋友問:
自學籃球,想學入樽,因為....(下刪一千字,簡單講就係型)。因為覺得自己細粒和跳得唔夠高,所以想搵個矮啲嘅籃球架練,唔知邊度有?

點樣可以令佢覺醒,學入樽係有學入樽要求,怕難怕辛苦無耐性想一步登天唔想努力不如唔好學,費事浪費自己時間到頭來玩兩嘢遇到困難又係放棄?
冇pick up既話都可以既,不過擔心如果要再裝會好麻煩
玩結他揀個順手d有咩問題 我又唔係aim表演同比賽
佢都咁講...唯有希望佢一年半載可以自己覺醒🤷🏼
真心唔明咁好心提醒佢做咩🤷🏼
又唔係晒我時間同錢🤷🏼
咁如果full size有d咩推介?
新手唔係幾明 點解搵指彈型吉他係=矮啲嘅籃球架? 細d+低低弦距=出術?
咁om型 ooo型果d咩黎? 係咪唔叫full size? 要D桶型/jumbo型先叫?
真心唔好用非standard size

琴行d小朋友個頭舒服左

之後愈彈愈勁 之後轉standard 勁辛苦

同埋 細size 你條筋第日咪又你要搵過

教緊個小朋友 由按唔實f chord

年半已經彈到Santana 的europa acoustic 版

真係唔好舒服個頭
有啲咁嘅意思🤔你諗多咗啦🥱
你新手努力練習,多作不同嘗試,祝你早日學有所成啦!
成個廢老咁
又要懶係點醒人咁又唔敢直接講
你唔係答人就躝啦九唔撚搭八
你想建議樓主買咩結他有咩利弊,咪直接講囉😝 你講咁多嘢都唔係答人啫,唔通咁就唔係9唔搭8😂 係度維持郭安,不如去考忠勇毅啦💪

人人講嘢方式都唔同,定係樣樣嘢都how are you?答I'm fine thank you就開心晒?幼稚園咩🙊🙈
3/4 就唔好了,低弦距就買完之後搵人幫你SETUP
都係果支 gs mini
玩到咁上下裝pickup
唔麻煩的,行一轉搞半日到

樓上有啲都講得啱
如果真係想彈好結他
唔好玩細嘅
不過人各有志
你只係想放鬆下當興趣
冇乜所謂
弦距買之前叫佢set就得了
不過弦距太低影響個dynamics
自已衡量
http://www.arkmusic.net/product/l-luthier-cofe-s
賣哩枝二手$3000
95% new 雙pickup
bridge位piezo 左上角mic收拍板
beatmmm年代買入
而家animan賣緊$4180
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞