(月經post) 想買支新既"旅行電木結他"

13 回覆
1 Like 1 Dislike
其實本身玩左結他無耐
發現我手太細,結他太大,弦難禁
正所謂工欲善其事,必先利其器
想做一次裝備L , 買支靚d 既旅行結他至有決心繼續玩
Budget 大約 3~5k

Ps 有睇過gs mini, 想睇下有無其他推薦,thanks
其實3-5K已經有好多好嘅選擇, e.g. martin, Taylor. 我有一支martin LX1RE, 到幾好。不過買得旅行吉他預咗啲聲冇標準吉他咁好。
Lx1通利好似無賣
仲有無其他,請出招
omjm
Er.....
如果係想買支啱自己手型易撳嘅,自己親身去試最實際。

留意唔一定旅行結他就好撳,格距都未必一定細好多。

初玩結他,手指痛,手擘得唔夠大係正常,正如你練一字馬都唔會練幾日就唔痛同做到。努力去練,用自己熱情去衝吧!

PS. GS mini都算靚結他?🤔 你用緊咩呀?
我支Martin LX1RE 就係通利買,通常啲大牌子通利都會見到。 不個初學嘅話,我都係用標準吉他,始終你玩得耐想追求音質,旅行吉他會差啲。
留500左右去SETUP
請問你隻手幾細
我隻手都好細
但比我細嘅人都仲㩒到正常size結他

Btw gs mini啦又平又保值in case你唔玩
1部 iphone pro ~ pro max 既size
有唸過margin drj-10e, 聽聲好似好d?
收到
用緊1千蚊唔夠難聽既yamaha
一支結他好唔好聲,大部分係彈奏技術巧問題 - 除非你已達到表演級,否則一支「靚」結他幫到你嘅地方,多數係心理上感覺良好。換句話說,撳唔實,轉得唔夠快,拍子唔準,唔記得啲音等等問題,仍然會存在。不過為了心理上好過,經濟又負擔到,當玩具買支新結他玩係人之常情。

另外也可以思考下:點解唔可以善用手上的Yamaha? 自己學習方法有問題? 音樂對於自己是甚麼?

我嘅經驗係,你只要懂得音樂,自然可以運用手上樂器去玩音樂。我支yamaha都只是千多塊,我彈了廿多年,現在它仍在我的結他路上佔有位置。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞