要一間400呎公屋定30萬現金?

169 回覆
9 Like 284 Dislike
弱智

夠住兩年
我覺得要考慮嘅係阿哥財政狀況同埋有冇plan買樓。
如果本身都儲緊錢準備兩三年內買樓,咁我覺得都還可以。搬出黎租住細單位先、或者即刻拎舊錢幫補首期買樓。

但係如果本身阿哥係幾年內無能力買到樓(例如搵緊萬幾兩萬,而又無首期嘅錢),咁就多多錢都無撚用。因為本身兩兄弟夾份交公屋租金每人都係幾百至千幾,搬左出黎阿哥一個人要畀成皮野租。30萬頂盡咪幫到你交租三年?咁之後點算?
申請拆公屋啦一人一間咪得
梗係投訴自己個單位有過多住戶啦
講真係, 如果自己有能力搬出去, 突然有多30萬資助, 真係幫唔少, 如果你本身就冇能力獨立住, 30萬真係唔算咩錢.

講真俾30萬資助就搬走係一個提議 唔係一個must, 成班連登仔就起哂鋼, 一個標題已經煽動到成班人, 真係覺得好好笑
自己排?
想成世保持低入息做保安?
30萬有咩用? 本身有球幾就話考慮下

如果你月入五六萬,甚至有女朋友一齊儲
就話好快儲到上到樓姐
否則單身月入一兩萬成世租樓
一個月少少地都成皮租,兩三年都用哂果30萬

梗係唔撚走
呢個post 好有挑撥離間既味道, 咩資料都冇, 求其講幾句嘢, 已經引起兄弟仇恨
30萬? 300萬就有得比
屌你都識講睇情況啦, 而家個post 咩資料都冇 你都落到決定
疫情過後邊有呢D價
有磚頭要磚頭
無3球俾返叫佢收皮啦
無5球唔洗諗啦
3球都係夠做首期喳
三十萬乜撚都做唔到喎
起碼都60個啦
都勉強出面買到個單位
你比3萬佢叫佢老婆同你過夜睇下佢制唔制
如果買左係自己層樓又唔同講法wor
400呎就算公屋,市價都三四球啦

就算你話同政府買會平啲,都講緊七十萬

依家拎三十萬就叫人走?
一定係400呎公屋
你住返幾年多出黎嘅錢點止30萬
叫你fd睇向西聞記啦
梗係老虎蟹都唔走 累鬥累
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞