最近想學linux

55 回覆
2 Like 9 Dislike
建議你搵個目標 決左想做d咩 再用linux環境研究點實行
起web 起file-server都好 如果唔係學完都唔記得
你上YouTube 睇返幾段片先啦
http咁所以呢
個網係中文source裡面最詳細
其實就咁想話學冇意思,
一定要搵到想做嘅嘢,
例如要起個web server,
想玩下啲basic hacking。
有目標你先有方向去學知道點入手,你而家就係冇方向所以先無從入手咁。
如果你有個目標例如你想起web server ,咁你自然就會自己search到點樣係Linux 做到呢樣嘢。
成個過程會好自然好smooth 咁你想起web server 就會好易google 到用Ubuntu 、想學下hacking / network security 就會裝kali 。

所以首先要做嘅第一樣嘢係搵到個方向你想做咩先。
咁如果係想當家庭機咁用, 但又唔想用死ms win
linux有冇o的o岩學o既o野?
我就係想整個web server玩下
無乜底
睇嚟大家都真係好推呢個網,其實呢個網有咩來頭?好似公認linus教學網咁
鳥哥都唔識玩咩Linux, 玩返unix啦
咁多個課程,點揀呀
選擇linux 課程 課程
起個mail server ,你會學識好多野
https://linuxjourney.com/
依個夠做,唔駛睇鳥哥
我都刨過一輪,最後又係放返低,平時用唔着
真係建議你回頭是岸
(申:非it9)
想知點解會想起server?
搵我學啦 我收得好平
呢個就係點解大家覺得你天份係負值
裝popos玩返一兩個月再講啦
啲fg同事無個未接觸過linux,ssh入server用vim寫code嘅都有,咪屈鳩啲fg先得架
條傻閪「工作上一定會吸收得比同期fresh grad快」
鳥哥的linux 私房菜
自己google

跟住學完都唔識就死咗佢算
我勸你用Virtualbox起一個vm裝linux先/裝個linux響新HDD到,如果你裝個linux落同windows同一個hdd你一定會後悔。
去Udemy買一個10.99美金既linux course,包保你學到點起web server。
樓主,你第日如果要做IT,你就會遇到好多哩個post既人,你諗清楚你想唔想。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞