新書揭露:考古發現支持香港屬於海洋東南亞 ,與台灣菲律賓緊密關連

402 回覆
330 Like 8 Dislike
嶺南好在有咁多山岳同密林隔開北方,所以先保留到咁多傳統
btw我覺得學術研究係好事,但好多人都走火入魔咁,見到dna唔同就覺得自己唔屬於漢文化事實係廣東人已經被漢化得好嚴重,甚至可以話無漢文化就冇宜家嘅廣東人,唔通香港人宜家可以去返行船、寫越南文?根本漢文化已經係我哋生活一部分,你越唔承認就越尷尬,越顯得個根基淺薄

最佳做法係一方面認清自己同北方唔同源,另一方面要將宜家擁有嘅漢粵文化視為已經獨立出嚟嘅漢文化分支,就好似荷蘭/比利士/盧森堡呢啲國家咁,佢哋就算同周邊大國文化相承,但一樣可以唔使割捨現有文化就獨立到,香港人都應該要走呢條路,而唔係盲目拒絕已經融入咗我哋生活嘅漢文化
Push
我都係咁諗
國安撚識睇英文
北佬直頭唔係漢人。
University of Nusantara
又唔覺似狒狒
對比長江以北的確眼大啲
巴打如果有多啲水上人資訊,不妨分享下,例如文化習俗信仰語言
真本土文化
真係未聽過馬場有,咩時間會開檔?
錯手
但話說以前英國打清朝嗰時,佢哋好多人都喺廣西福建嗰邊嘅沿海地區落船
所以先有刻板印象/好多相睇到/覺得中國人係黑+矮 眼睛得一係線 面普遍較平同大就which其實除咗黑+矮同現今東南亞人match之外 其他都唔係太一樣 不過可能都本身唔係同一人種
但古代官話唔係唔同地區有唔同/有幾種?
例如江南以南有粵語 滬語etc
估計嶺南原住民佔大部分
執咗一段時間喇...
講真啲嘢食真係麻麻地好食...但幾有嗰種情懷同風味..

記唔記得沙田單車徑有個位有得捐落去食嘢?
https://lihkg.com/thread/1817057/page/1
係度認親認戚
其實有冇研究過越南同東南亞嘅父系,係咪真係同閩越唔同
圍頭人同水上人嘅分別
創作力量同幻想
其實南向流動誇大咗,北向流動就忽略咗
點解咁講呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞