有冇人試過寄狗狗上Air Canada寵物艙

19 回覆
3 Like 0 Dislike
我準備好晒過多3個月返加拿大
準備帶埋隻養左10年嘅老狗上機
但係加航有氣溫限制 高過29.5度唔可以登機
搞到有排都唔未上得機住

有無人試過寄寵物艙 想知個過程
啱啱過左9kg 上唔到客艙
同埋我仲有隻喵
已經用左我個客艙寵物quota
圖呢
比我走到先自爆啦
咁肉球呢

靜係試過加拿大寄番香港。
香港番加拿大好似可以跟上機。(建議去搵間獸醫診所同佢講,佢地好有經驗會教埋你要點做拎d咩文件)
Ps我個時帶貓貓番香港先知上機前要打針,同要有好似14日內的健康檢查。
想問下最後上唔上到機
未上啊我要寄動物艙
7月嘅天氣太熱啦等10月啦
我黎緊都有寵物寄倉
佢官網咁樣寫:
Because not all our aircraft are equipped with temperature controlled and ventilated baggage compartments, it may not always be possible to accommodate your pet when summer temperatures exceed 29.5°C (85°F).

係咪可以理解成如果有temperature control嘅飛機就不受限制
咁你買機票個陣可以打去順便問埋
我之前冇呢個諗法
不過我估好大機會佢會同你講返同一句說話

「上機時地表溫度超過29.5℃或者落機時候地表溫度低過2℃,航空公司有權拒絕你隻寵物上機」之類

巴打諗住幾時飛?
已經問過啦 exact7ly係你嗰句 因為佢地都唔敢俾promises

都係今個月內
咁真係唔好太樂觀
我估佢強調地表溫度限制嘅原因係
你嘅寵物由你check in baggage 去到真係上飛機艙之前
可能會有一段時間停係室外
太熱太凍都有機會令你隻寵物唔舒服

7月內上機除非你晚機零晨機啦
我都預check in唔到就要即時改機票
等你好消息 得唔得都話聲我地知
一路順風希望寵物上到機平安無事啦
巴打最後點 七月上唔上到機?
上到 咁岩打風落雨
好好彩啊 可唔可以分享下個流程
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞