唔知DSE數學M2會唔會獨立成科,變番理科必修科目?

69 回覆
50 Like 6 Dislike
至於通識就減課時,將佢變番pass/ fail grade.

M2 數學延伸部份要獨立成科,變成一科選修科,特別係理科,無左M2真係會好大獲!

大學入面樣樣都用到matrix 野。
一定要啦
大學engine school science school屌左好多年
成班垃圾DSE雞入去
Calculus 都未計得好
No bullshit lets go
根本要加番M2做理科必修科,再唔加搞唔店

屌你大學year 1已經開始要用matrix 同complex numbers 解題啦。

根本高中而家要還原番以前AL咁!

M2同數學必修部份相輔相乘,讀物理生物化學就要讀埋M2 ,方便將來讀大學唔洗太辛苦。

通識就減2/3課時得番第一級、第二級同第三級就算啦
基本上phy chem bio math 都唔可以拆開讀
中學冇問題,上到大學就出事
你都戇鳩
Engine要bio chem做乜鳩
business又要phy chem bio做乜撚
點解唔得?
上大學讀Chem 都係用番加減乘除呢啲
咩呀 唔喺講緊理科咩
Engine 都唔算理科啦,工科嚟

大學Sci year 1 要讀返哂phy chem bio math ,中學冇讀過根本會跟唔到 要花大量時間自修
year1 個陣有少少phy chem 野,quantum 搞左好耐先明
必修之前不如搞返好個syllabus先
依家cut到甩皮甩骨 就算必修year 1都係會追得好辛苦
讀math stat 都唔會掂phy chem bio啦
chem bio其實唔洗學m2程度嘅數
但phy 同 maths 有莫大關係,如果有讀phy要必修m2先最好
近十年已經無理科呢個term
入到u讀番個 lin alg, 一個 sem 就番晒嚟啦
大學chem要calculus嫁喎
Cut通識就唔該加重返選修科嘅份量
拉近返同Alevel嘅水平
成日諗住DSE簡單啲就減輕到考生壓力
又唔諗下fm要喺一個sem追返UG Level係幾慘
真心應該
Year 1 engine 讀calculus個陣 班冇讀M2既讀到死死下都係得C range
但係班M2撚日日走堂輕鬆A+
加7成applied 3成pure
咁咪姐係變番al
根本就要。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞