有無人可以話我知保險公司既職級表係點?

29 回覆
28 Like 0 Dislike
CEO下面就1000個Director?再3000個總經理?
大將軍
輸到轉行
我仲同將軍你鎮守緊隻GME...
你發撚左啦 唔好同我講野
搭單想知埋地產
CEO 上面仲有一千個副總裁,再上有五百個總裁咁
最底層係區域總監
有無助理保險員?想由低做起入行
入職已經係VP
都話無 睇你返邊個環頭
一入去就係你嗰區總監 但可能有廿個人同你同grade
想知佢地一個區分幾多份
總監人工有無10000
掃地既=分行經理
洗廁所=分區經理
入職後升一級=副總裁
聽過人話老底10000
保險公司分好多種
人壽、一般保險、再保、經紀行、代理等
唔同類公司既職級表差好遠
講多D
笑死最低lv都叫總監
個總監要咩學歷?
financial planning consultant
senior financial planning consultant
financial planning manager
senior financial planning manager
AVP
VP
(IFA)
1X年前
第一級6000
第二級6400
(因為最低工資剛開始先有老底)
人壽、一般保險同再保,尤其係歷史悠久既大公司
title inflation唔算嚴重
條path通常係咁
Executive -> Senior Executive -> Assistant Manager -> Manager -> Senior Manager -> AVP -> VP -> SVP -> EVP -> C?O -> CEO
要留意CEO都有分local、regional同global
嚴格黎講只有global最大果位先叫CEO
其他既country head應該叫president

經紀行要對客同做sales為主
所以title inflation較嚴重
好多manager都冇下屬

代理其實唔算係保險公司
只係保險公司既外判僱佣兵咁...
所謂既公司都係代理人自己埋堆開既
title完全亂q咁黎
你地打飛機還打飛機
佢地好搵得還好搵得

現實係一個經理仔5-60萬年收入,1條team 10條靚
一個區域XX (可能叫經理/總監),200萬up,幾team 下線30-100條靚
一間保險
成萬個agent
成千個經理

利申:我唔係呢行
收入D錢邊度黎,真係有數之不盡既人同N咁多人買保險咩? 平均D人唔係一兩份就夠??
保險一早轉左賣基金/為主
好多傻9會買儲蓄保
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞