[無聊諗起]以前成日聽人講「周街都係八級鋼琴啦」

15 回覆
60 Like 86 Dislike
十年前讀緊中學嗰陣
每幾個同學入面 最少有一個係
唔知鋼琴八級係唔係仍然咁普遍

公投吓
有八級鋼琴
冇八級鋼琴
我估應該過千正評
連登仔真係犀利
連登成班公屋仔邊有錢學琴
自學成材又同你講咩
唔係話冇
但係十個有幾多個可以自學8級?
又survival bias?
八級三角鈴
單手游出公海都得啦

呢樣濕濕碎啦
身邊有演奏級
我覺得好勁
但係佢就覺得周街都演奏級
三角鈴係冇得單獨考㗎
鬼知咩
學左十六年琴,都係每考完一級,連pass唔pass都未知就會即刻ready下一級,應該好多人都係咁所以8級學得耐既話應該都好多人有atcl ltcl其實都唔少因為只要練得夠耐夠熟就考到
加上香港d父母唔知點解好鐘意啲仔女學琴,細細個就比佢學,勁想啲仔女考到8級先停
視乎背景啦

90後中產以上既家庭 細個培養一項樂器到8級真係好common1班入面,8成有學樂器,8成入面有一半去到8級,淨低一半玩到小學放棄,但都會考到4 5 級咁

考到8級但又唔覺得自己勁既人因為好多都係死練爛練幾首考試曲,唔睇譜叫佢彈啲簡單流行曲都未必得,又或者對樂理考完就算,呢類人就真心知自己咩料

而另一種真係勁既人,一級人入面可能得一兩個,姐係大學讀music個班,就真心覺得8級好小兒科

當然如果你係譜都唔識睇,又或者廿幾歲人先開始學既,覺得彈到8級好勁都好正常
樓主中學係咪名校英中?
以前就周街8級, 而家就周街AT
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞