有冇人讀心理學畢業 依加番緊工

49 回覆
0 Like 3 Dislike
做管理好撚煩
唔覺,好充實
推展新服務等等好開心
政 府 職 位 空 缺 查 詢 系 統
職位編號: 43955
部門: 香港警務處
職位名稱: 心理學家助理
薪酬: 每月21,340元
入職條件: 申請人必須:
(a) 持有香港任何一所大學頒授的心理學學士學位,或具備同等學歷;
(b) 符合語文能力要求,即在香港中學文憑考試或香港中學會考中國語文科及英國語文科考獲第3級或以上成績,或具備同等成績;以及
(c) 操流利粵語及英語。
註: (1) 取得學位後有一年或以上於心理學範疇擔任全職工作者,可獲優先考慮。
(2) 2007年前的香港中學會考中國語文科和英國語文科(課程乙)的「C級」成績,在行政上會被視為等同2007年或以後香港中學會考中國語文科和英國語文科的「第3級」成績。
職責: 心理學家助理主要負責:
(a) 協助為警隊人員及其家屬提供心理輔導;
(b) 協助製備心理健康教育資料;
(c) 協助籌劃並推行心理健康教育計劃及活動;
(d) 為心理支援服務提供相關行政支援;以及
(e) 執行獲指派的其他職務。

好似幾好玩
佢話完全搵唔到喎,近排仲做緊廢青添
有地方訓 有野食
如果無牌生活會點
可能過得更好
個陣有個更好pay既專業都可以入,識人搭好路
係我懶係忠於理念咁拒絕左
Psycho fg, 而家係 startup 做,搵緊二萬中
但你轉咗行做社工應該穩定過bachelor grad 無master 轉專科班人
咁我都相信係
睇返同屆好多同學,好多都係做merchan,商界,用佢地analysis既知識做分析
都係個句,香港咁窄,讀心理學想搵啖安樂茶飯難過登天

順帶一提唔多建議讀輔心
輔導俾社工SH左
做咩㗎?成日想讀多個psycho degree 但覺得讀完都係乞食多
英國Bachelor of Science Psychology 2:2
做headhunter
第一年一萬尾
第二年二萬中
第三年三萬頭
第四年二萬中

主要食commission
生意差就人工差

有個大同住半山冇做過嘢食屋企
有個就做小學TA做咗四年都係萬五蚊
咁拉上補下人工都還好呀
好奇想問下係要啲咩network先入到?

係有部分人有跟過啲cp prof做thesis/喺大lab做過嘢 但每屆都有唔少係海外畢業/轉行入cp program

我自己就對要有network呢個point有啲懷疑
會唔會其實係個個都以為有用走哂去嗰啲lab做
而爭得入嘅正路都係叻啲嘅 但唔代表嗰啲network係佢哋入到program嘅主要原因
好撚慘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞