(大件事!)教宗晤伊斯蘭教什葉派最高領袖

57 回覆
14 Like 7 Dislike
教宗晤伊拉克什葉派最高領袖 強調不同宗教合作重要性

正在伊拉克訪問的教宗方濟各在南部伊斯蘭教什葉派聖城納傑夫,與當地什葉派最高領袖西斯塔尼,歷史性會面大約50分鐘。

西斯塔尼感謝方濟各到訪,表明伊拉克的基督信仰者與所有伊拉克人一樣,應該生活在和平與安全中,並充份享有與其他伊拉克人民相同的權利。

方濟各感謝西斯塔尼,表達捍衛最弱小和最受迫害人民的聲音,又強調不同宗教合作與友誼的重要性,透過互相尊重和對話,為伊拉克作出貢獻。

在與西斯塔尼會談後,方濟各到南部烏爾古城遺址,出席不同信仰的對話會議,呼籲各派放低仇恨,為和平團結努力。
什葉派好人教派黎

遜尼派先係壞人
一齊呃傻仔有錢齊齊搵,有幼齊齊搞
根本大家都係猶太教分支嚟,歸根究底信緊同一個神/天主/真神/上帝,撈埋一碟算啦不如
兩個教打咗成千年仗,宜家話和好就和好,咁將一千年嚟嘅血汗恩仇置於何物
Jesus ala
唔明有咩好驚奇
連登仔真係傻仔嚟
當死左嘅手joke condom
依啲執著從來都好無謂
同屬亞伯拉罕諸教
見下面冇咩特別
同埋伊斯蘭教唔係個個都有極端思想
什葉派先多激進分子,佢哋圍內都會分派系.最大係十二伊瑪目派,第二大就係伊斯瑪儀派,仲有比較神經嘅蘇菲派.
冇計啦,什葉派兩大聖城都喺伊拉克
只係伊拉克最高
一黑一白
ISIS係遜尼派黎
瘋狂炸什葉派啲清真寺啵
你幾時見什葉派咁炸番轉頭
大家都係作個神出來呃世人。一早應該合作,各自搵食
ISIS嗰班恐怖份子嚟啫,你講見唔到什葉炸翻遜尼轉頭係因為佢哋唔夠人疊馬啫,事實上係什葉比較保守同激進啲嘅.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞