有無人公司宣布咗無人工加/減人工?

103 回覆
22 Like 1 Dislike
呢招勁 當無事 不過唔減可能都算係咁
樓上清話要打九五折糧
海景房咁正
好仆街
真係咩都白紙黑字算
2年得我地部門無bonus
同樣2年無人工加
唔係房,係open office
公司隨時執笠
老闆自己都俾人扣左70蚊人工
都要睇埋你份雙糧既entitled period 係幾時,如果佢係預支幾個月俾你,咁退返尚算合理。

唔係份handbook 寫咩都岩,唔通佢寫左辭職要退成年糧都生效咩? 唔合理可以試吓搵勞記搞佢,反正都走,除非你好緊張reference letter.
加辛減薪
上年炒人share埋佢個份,加project仲要縮皮請Part time安撫你,教佢嘅時間多過佢做,教識一排人地見唔對路又走,未夠一年換咗6個
咁拎完雙糧就走係衰d 既
應該合約寫左唔會唔出雙糧㗎wo
我公司出咗雙糧之後全公司簽agreement 話之後唔一定會有雙糧
佢呢d case似本身合約已經落discretionary啦
但另一個角度係 如果佢handbook有呢條terms
話個double pay出完兩個月內resign要還
勞記都幫你唔到 因為double pay唔係d基本保障
其實係公司自願俾多既extra benefit
咁其實佢點俾同點bound其實決定權都係公司度

有d公司一年出幾次quarterly commission
都會寫明tender resignation 就會唔出
咁都係要俾會bound even 你覺得你前個Q做到數係應該entitle 都無計

咁當然都要睇合唔合理啦 你個example 還成年糧就唔可能得啦 但double pay又真係extra 野 我估勞記都無得搞
一句到尾,唔還
嗰幾皮嘢係咪真係追?追咪追到個官判先講,小額錢債驚閪咩
到時真係唔好彩判左,咪約佢去古洞半夜十二點交收
之後放鳩佢飛機屌柒佢唔準時出現

幾皮嘢咪睇下係咪咁有恆心
不過我估出得狗terms都預左點execute

佢大可能會係Final payment度扣

如果佢淨係靠嚇叫人俾又真係可以唔還睇下佢點追既
Double pay 如果寫左落contract 就唔係extra,係人工既一部分,discretionary bonus 先係extra.

同埋一向派左就無得收,除非佢出左舊唔屬於你份糧既錢。(例如打錯1萬變10萬)

另外一個原因係好麻煩。你諗吓如果31/3 前派bonus ,之後遞信走,當你做慈善家送返份bonus 俾佢,HR 分分鐘要reinstate 稅局張BIR56b form. 如果唔係你報稅會同顧主報果粒數唔同,到時俾稅局煩係咪佢負責任先?
凍薪bouns都打佐折
睇黎行家
咁當然睇落discretionary 定double pay 個字都係重點啦
不過而家都多公司寫discretionary 保障自己可以唔出

咁報稅都係問題 不過佢一早叫左人還
都係果句 佢用final payment倒扣
佢落稅局張野就唔會有問題了
個花紅幾多錢
六位數
半年緊係六位 近幾多
公司袋左保就業, 員工就一蚊花紅都無
有d公司根本無受影響
奶撚完保就業 仲可以凍薪 加藉口無b仔/double pay
交流吓啫

課稅年度係1/4-31/3,假設我31/3前收左double pay ,1/4 打後係final payment 扣返,變相係將下一個課稅年度既收入提前咗。

輕則就員工前一個課稅年度收入被提高,從而累進稅率高咗交多咗稅,我係員工就實嘈上稅局。

重則如果員工下份工人工升咗好多(轉工唔出奇),佢下年度既課稅收入被舊公司調低咗,影響累進稅率交少咗稅,舊公司甚至可能變相幫手「逃稅」。

所以公司唔好為左少少錢搞呢搞撈,玩火上身就得啖笑。

頭盔:法律/稅務意見問返律師/會計師。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞