a酸討論區

109 回覆
1 Like 0 Dislike
唔斷尾?
都年幾冇生暗瘡了
因為A酸防到暗瘡黑頭粉刺依啲濕鳩野
依加塊面白雪雪
好羨慕ching
最好就唔好搽住啦,依家飲多啲水
等佢好得七七八八先,依家搽會返發
利申:我試過返發,個人經驗,每個人唔同體質,爆緊既同時搽唔搽潤膚就自己斟酌下,帶返個頭盔先

之後塊面好返嗮記得勤力啲保濕同洗面,仲有就係冇乜嘢做就早啲訓,每日飲多啲水

以上我一樣都冇做好所以返發
我都想了解下
有冇人似我咁試過爛面爛到有心理陰影,可唔可以share下點令自卑心態走返出嚟

依家係塊鏡見到自己有一粒暗瘡係塊面到,咁個人會好sad,冇乜動力做嘢
即使好返之後比人批評樣貌都好緊張好在意

以前試過出街比街外人指指點點,屋企人仲會踩多一腳,真係係邊到都抬唔起頭做人,搞到好自卑冇自信。依家有人陪住我就感覺好好多,但感覺自己未徹底擺脫到個爛面既陰霾
仆街 原來要食咁耐先好架?
早知早d開始食啦
6-7個月
我係中間2-3情況有反彈過
尾5-7好返好多
現在基本上得返淡淡淡印
自從食左之後 人都精神左 考試仲拎100分
同問
可唔可以透露邊間舖名
自然去唔哂印既話 都想做
Thx ching
食左接近2個半月,仲生緊
咁cls,我以為一個月就OK。
到底係咪個個都會爆發架
食完又有返黑頭so sad
巴打我都試過咁樣 好多親戚係度問長問短真係頂唔緊
利申:仲食緊
但皮膚滑左好多,其實都係有好到,我諗緊可能本身有脂皮攪到咁難好
乾可以搽下凡士林(成份淨係得凡士林果款),唔洗搽太多
會流鼻血同好多鼻垢,會超乾,成身都乾。手背位到會乾到生野,長陳話係濕疹
晚晚都要保濕
求卡片
有無係因為玫瑰痤瘡的人食a酸
我玫瑰痤瘡 食左兩個月 瘡小左
但仲係好紅
有無同路人
我以為淨係醫暗瘡😱
11月-3月、共5個月,一日20mg
醫生話我要食9個月
副作用都係好乾、臉乾、嘴乾、會有少少爆拆
其他基本上冇乜野副作用
爆發期冇,唔知係咪因為醫生頭一個月開咗抗生素比我食
食A酸嘅其中一個好處就係唔使特別戒口
甜野、炸野、辣野、包括新年食既瓜子任食唔嬲
同埋本身個頭一日唔洗都會勁油
而家3日唔洗覺得油,好正
食咗五個月到冇哂瘡但仲有印同窿
成世人都未試過咁乾爽
希望唔好復發
早幾年睇醫生, 果時跟體重計, 差唔多食左一年
食左半年後, 開始好轉, 連D 印都可以慢慢淡...
而家食完幾年, 久唔久會有一兩粒, 但唔會再好似以前咁失晒控成面都係
上年9月停藥之後 今年1月因為壓力復發
應該要再睇醫生?但又唔想再食藥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞