宋皇臺站啲文物唔見晒 得返展板同圖片?

156 回覆
322 Like 22 Dislike

source: https://gongjyuhok.hk/articles/5766
港鐵喺建造宋皇臺站期間,發現咗好多宋元古井文物。為咗妥善保育出土嘅古蹟,港鐵修改車站設計,並且喺「車站加入考古元素」,當時預算起碼增加咗41億元。今日港鐵終於公布宋皇臺站嘅內部相片,但好多市民睇到都話「唔收貨」。一齊睇下最新嘅圖,睇下你又收唔收貨?

港鐵喺車站藝術方面,邀請咗本地陶藝家黃麗貞女士以當代手法呈現宋代美學,利用陶瓷浮雕重新詮釋宋代嘅畫作,展示春季冬季更迭和日與夜輪轉的美境。

位於車站月台的藝術品 《大地陶詞》(港鐵圖片)

B出入口通道的攝影拼貼展示藝術品的研究、準備及創作過程(港鐵圖片)

車站大堂設有資訊台,並設多個輕觸式屏幕,供乘客查詢行程及車站資訊(港鐵圖片)

社交網站專頁「香港規劃情報」就質疑,「完全睇唔到有咩(大量考古元素)特色可言,唔通有展版介紹已經係特色?」又翻查資料話,港鐵曾經承諾喺車站大堂將假天花部分改為透明玻璃,以便公眾仰視觀賞,車站內設兩個展示箱擺放文物,但喺現時嘅相都睇唔到。

車站大堂相片都搵唔到展示文物嘅地方。

市民留言質疑文物同古蹟去曬邊,因為大家都記得港鐵當初承諾係會喺站內展出。此外市民對站內有文物相片嘅展板都冇乜好感,認為排版同字體都整得幾差。有市民直言:「可以再hea 啲 中學生project 都好睇過佢」、「強迫症睇到會崩潰」。
print幾幅圖係塊board度 整個浮雕 咁樣就41億
屌佢老味乜春文物都唔放就用左41億? 落撚哂格?
HKU站仲有誠意過佢啦

兩塊board仲要唔對稱… 乜玩法
係咪小學生 璧報版
老老柒柒
應該擺返個宋朝古井喺度,再整展板話香港自古以來就係中國一部分之類,黨鐵連呢啲都唔識做定直頭費事做
你即係歧視小學生姐
佢哋啲嘢不知幾靚
hku站起碼識遮下 佢直接露出嚟
預咗啦大倒退 . 香港已進入另一個時代. .
新細明體其實都未必係問題
好似台灣咁用得好 其實新細明體都可以好靚
但係黨鐵
完完全全將有歷史價值嘅野摧毀曬
留低呢d所謂"文化"
呢D正常都會做大D,之後自己再微調
點會唔追線
基本野唔駛教喇

利申:做左10幾年design
拆曬掉曬啦,點會留
40億整呢d垃圾?
真心ON9
俾位你愛下共又唔撚識做
幾時通車呀屌
最仆街係佢上面對得齊呀嘛 迫死強迫症
41億去買古董返嚟擺都得
從來沒有
崖山以後無華夏, 七一之後無香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞