想取消選民登記 應該去邊度搞?

13 回覆
9 Like 7 Dislike
成個區議會組別都可以取消晒 根本都唔需要再投咩票啦
唔想一到選舉日子就收到啲垃圾 點先取消到選民登記
取消左

小心俾對家攞埋你身份
應該一早已經攞咗 取消都係求個安心
巴打係點樣取消架?
Q1 我將永久遷離香港,如何取消選民登記?
A1 申請撤消選民登記沒有指明的表格。選民可於辦公時間內親自到選舉事務處選民登記部(地址:九龍展貿徑 1 號九龍灣國際展貿中心 13 樓)辦理申請撤銷登記。如選擇以書面申請,選民可以信件通知選舉事務處,有關書面通知須提供其姓名、香港身分證號碼、聯絡電話及地址,並由有關選民簽署。

信件可以郵寄(九龍九龍灣展貿徑 1 號九龍灣國際展貿中心 13 樓)、傳真(傳真號碼:2574 7441)或電郵方式(電郵地址:reoenq@reo.gov.hk)送交選舉事務處。

當選舉事務處收到有關書面通知後,會以電話及/或信件聯絡有關選民,並要求選民以書面確認有關撤銷選民登記的意願。有關選民必須於指定限期前填妥並交回確認撤銷選民登記回條,否則其撤銷選民登記申請將不獲處理。

https://www.reo.gov.hk/pdf/voter/faq/De-registration(Chi).pdf
建議唔好取消
要拖低投票率
巴打啱
少咗選民反映唔到投票率低結果
直接寄信俾選舉事務處,同佢講取消選民登記就得

利申:三年前我就係咁樣要求取消,得左
會影響投票率
後補: 取消登記毋須講理由
5毛開工帶風向 放負 / 白票 / 廢票
agree,唔好取消
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞