Futu 富途證券 集中討論Post (5)

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
咩SC要跌到65先賺 lol
佢一開就收80幾蚊premium
遲d long住黎平倉咪得
今朝145入左
最多咪坐返2,3年
每跌20蚊就溝佢老尾
成本153
都唔知溝唔溝好

佢跟市行 但個市都唔識止血
建議唔好溝住,如果再跌咪GG
留返現金起碼可以防守住先
本多另計
廢青 本少
唔等住錢洗溝都冇所謂,最多坐幾個月,5月出Q1業績果陣都會上返啦掛
不如參考返388喺每次牛市結束(e.g. 2007, 2015)之後會跌幾多、等幾耐先返到家鄉
https://www.google.com/finance/quote/0388:HKG?window=MAX
用388同牛牛比
你拎東方財富比囉
睇牛市結束之後跌嘅percentage、升返上嚟所需時間
原來咁簡單就計到學到野
參考吓啫
當然唔會準確啦
巴打覺得係真係長熊定係九月式調整
我覺得係大調整
最近跌係因為通脹預期上升,而唔係金融海嘯嗰隻危機,實際上聯儲局都唔會咁快停QE,跌完之後又會慢慢再升過。只係升勢唔會有1月咁急。

以FUTU嚟講,高位跌3成其實都發生過好多次
2019年4月1日最高19.27,6月14日最低9.41,跌51.17%
2020年2月20日最高14.2,3月23日最低8.16,跌42.54%
2020年8月6日最高40.99,10月5日最低27.15,跌33.76%
2020年11月20日最高51.099,12月28日最低36.63,跌28.32%
2021年1月25日最高131.712,1月27日最低93.1,跌29.32%

今次2021年2月10日最高204.25,今日(3月4日)最低135.2,跌33.81%
FUTU 1月之後升得咁急,遇到調整高位跌3成真係唔出奇。FUTU係優質股大家都知道,走唔切嘅巴打唔洗覺得世界末日,始終會返上嚟嘅。
170成本係咪可以繼續坐
本身打算刪app到財報 如果都跌就賣左佢
點解唔溝
主要都係睇大市氣氛,券商股好似388咁,喺亢奮嘅牛市先會爆升
12日之後就出財報,我就唔信12日之後大家就會好似2月中咁亢奮,所以我估業績救唔到股價。只有大市氣氛、特好消息(e.g. 攞到A股牌照)先救到股價。

至於賣唔賣就我都唔識答,睇吓你覺得跌完未
唔想再套住多啲錢諗住小小地坐返一兩年都ok
短線個市似未跌完不過sh一兩年總會升
我筆錢完全唔急用擺三十年都得
咁賣定唔賣
唔想再套住多啲錢諗住小小地坐返一兩年都ok

每一筆交易都應該獨立咁睇
例如你$170買咗100股,然後你$130又買多100股,平均價就係$150。
一般人嘅諗法就係等到股價升返$150以上先走,咁樣overall就係賺錢,但可能要等好耐。

但其實你$130買嗰100股同之前嗰100股完全無關。例如你覺得短期最盡升到$140嘅,你可以喺$140就賣100股,唔洗等到$150先賣200股。咁樣你溝嗰筆錢咪唔洗套咁耐。

短線個市似未跌完不過sh一兩年總會升
我筆錢完全唔急用擺三十年都得
咁賣定唔賣

既然你筆錢擺三十年都得,咁當然擺啦。可能十幾廿年之後筆錢升咗十倍。
巴打你好似狂溝貨?
無呀狂溝仲點會170
完全無溝過 買完就刪app咁滯
唔係呀
我係1月升嗰陣瘋狂用槓桿加注,做T賺到嘅利潤又加注
近排跌我做咗幾次T但無加注,依兩日幾乎賣哂所有FUTU,走咗去沽空百度、BILI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞