求指教_新電腦每次用External hard disk都會壞Hard disk

13 回覆
0 Like 0 Dislike
事源我買了新電腦,
發現每次用External Hard Disk , Hard Disk 都會死file
起初以為是個別事件,
但最近另一個Hard Disk也發生同一個情況,
公司電腦那個Hard Disk 時沒有問題, 一用新電腦開就會死file
究竟是什麼原因? 死了的file有可無可能有得救?
成日跌
無跌過, 同埋公司手提電腦用開一直都無事
一駁去新電腦都會開始死file(發生左兩次, 兩人個hard disk)
有一個最嚴雒入面D file 全部開唔到
係唔係部新電腦有問題
同埋新電腦每次用external hard disk,
個hard disk 都會"格格格格格"咁既聲
已經兩個hard disk 俾部新電腦整壞左
你隻external harddisk 跌過或者放近大磁力嘅地方咪死file 囉
轉cloud或者買隻external ssd 啦
請問咩叫死file?
個file本來有野, 變左空白, 或直接唔俾我禁入去
無理由連續壞兩個hard disk
有無可能係新電腦本身既問題?
因為我其他電腦用果兩個hard disk 都無事, 一係新電腦開就壞
同埋真係無跌過, 仲有家居有幾何會有強力磁力既地方
無理由咁巧合

其實我個重點唔係harddisk, 係我部新電腦,
以後都唔應該用external hard disk?
同埋有次個情況係
剩有新電腦開過既file先會死
個External Hard Disk 其他File完全無事...
usb 電壓問題?
usb電壓問題係指部電腦家係個external hard disk?
或者我講得唔清楚
我買左部新電腦
所有External Hard Disk 一用新電腦開就壞
究竟部電腦出左咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞