【氣象】(2021年3月上旬)預料一道冷鋒會抵達華南沿岸,受隨後的東北季候風影響,未來一兩日該區稍涼,風勢較大及有幾陣雨

120 回覆
5 Like 0 Dislike
十分支持
認真 唔好寫

唔係風季一開 總有一班人無人性 走黎亂咁話
錯po 自膠
【愛瞞報道】終審法院確認撤銷馮瑞權撤職處分

據葡文電台今(3日)報道,終審法院維持中級法院裁判,撤銷時任特首崔世安於2018年4月11日作出對前氣象局局長馮瑞權科處撤職的紀律處分決定的行政行為。

風水權又冇事了
lm
無題
留名。

2021年3月4日(星期四)
香港時間17時35分

新西蘭北島東面海域3月4日凌晨發生黎克特制7.3級地震,美國地質調查局(USGS)資料顯示,震源深度僅10公里。

太平洋海嘯預警中心(Pacific Tsunami Warning Center)發出海嘯警告,指這次地震有可能在震央300公里範圍內引發海嘯。

新西蘭國家緊急事務管理局(National Emergency Management Agency)則表示,正在判斷這次7.3級地震會否引發海嘯,將向公眾發布進一步消息。管理局又呼籲任何人若身處感受到強烈地震的海岸邊,應該立即疏散至地勢較高的地區。
呢個位就好啲

起碼唔會有太大海嘯
8級
理由?
M 8.1 - Kermadec Islands, New Zealand

深度: 19.4 公里
終於黎左連登
高登而家得返赤赤,Baroclinic 同雪山
上年海高斯時候,我記得馬sir同櫻花返左黎探我地
點知前幾日聽到......
櫻花R.I.P
春季來.櫻盛開.永在心
歡迎
過黎唔識 quote添
道地
暫時唔係好識點reply quote住
大家可唔可以摸耳教教我
好似quote到
好彩淺層地震,應該冇咁大鑊
唔知係咪橫向斷層,係就應該冇事
該post右上箭咀撳入去就係quote post
而家識喇,唔該巴打
幾次地震都喺國際換日線附近
我估係太平洋板塊活動活躍
年頭達沃以東係太平洋板塊
二月中311餘震都係太平洋板塊
今次係印澳撞太平洋
注意太平洋板塊活躍
會推動到菲律賓海塊
就好似我啱啱講年頭達沃嗰次
之後菲律賓海塊同歐亞亦會有踫撞
就好似前果排菲律賓成日M4.X或M5.X

預計第二三季台灣有 M6.X既機會不低
香港都要注意馬尼拉海溝有冇異常
本身M唔勁之餘呢個位相對較深
[JMA控請入]JMA無視實測低估海高斯
https://lih.kg/2433647
出左篇文講海高斯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞