完全初學者想學日文,邊間學日文好

46 回覆
1 Like 18 Dislike
打算上網自學五十音
想要小班教學
但價錢不貴的
有冇好介紹
讀寫聽講都想識D
唔想太chur,但又唔使太活動教學
想在暑假時學少少,主要想去旅遊時用,諗住打好個底,遲D有時間才考N5

利申 唔睇動漫 少睇日劇
留名
留名
追另一個同主題post
第一
工聯會- 趣味日語班
自學
幾多人一班度?
YouTube 出口仁
睇動畫,自己查漢字讀音查解釋
自己熟用動詞同形容詞變化,搞掂曬
n5上網睇youtube就夠
頑張ってね
上過完全零知識既班話你聽,如果你係零知識你可以去上堂
但你毒開睇動畫睇左成幾年果啲,包你唔想上堂,自己學仲快

有心學既話,基本你學到N4左右就可以自學,唔洗再跟上堂,因為最基本既文法已經學曬,日常生活既野都可以表達得到。再讀上學只係學多啲生字同進階既文法同埋少少既連接詞,啲進階文法只係高級啲咁解,低級文法一樣可以表達得到

生字呢啲野自己見到唔識既字就去查,好過跟課程學,起碼我呢啲毒撚睇左幾年動畫,跟書學生字覺得好無聊,基本既字都識

日文「讀」方法最易搞,日文熟曬假名之後包你讀書100分,唔似英文咁唔識拼就唔識讀,漢字唔識讀自己查字典,查得多常用既,下次見到個腦見到隻漢字自然會有反應

上堂「講」係訓練唔到,出去上堂啲老師想個個學生都講,個個又初學唔識讀,讀一句都等好耐,你就坐係到發白日夢。都唔洗旨意同同學用日文溝通,特別係考級向既班,個個為考試,真係要佢講都唔多識講

「聽」一定係睇動畫同日劇,唔睇自己蝕底

小弟上過一個一年制由零到N2級既班,讀左兩個月就走左。話Chur,都Chur Chur地,因為每教完一課就一個細Test,一個月成10~15 Test。但走既原因係悶比較多,上堂大家無交流嫁,跟書照讀,你一句我一句咁,真係好悶,啲老師又趕住收工咁樣傾多幾句都嫌阻時間,對於想「講」日文完全無幫助。唯一好就係接觸到真正日本人老師,但都係一星期見得果一次,其他都係香港人老師
買大家的日本語初級一 一書三冊,再睇YouTube出口仁。
第X日語
留名我都唔睇動漫
偶然睇下熱門日劇
最多係睇啲日本youtube片 但佢地唔講野齋show生活片段
學完50音再諗啦身邊大把人50音都未學得掂

佢講野介紹又生動有趣
網上仲要有日本語 1-50 課PDF
真正零成本
同埋如果想熟曬個pattern 出去買書既練習答案 做下練習 進步好快 但過左50課之後 仲有興趣學落去咪去報出面d堂
點解開咁多個post
唔小心開多咗一個
第一
平靚正
建議背好五十音先
上完堂都要得閒溫下

以前介紹過中年上司去上n5但話跟唔上
話上堂照道理就夠 但佢本身又唔熟又無底
邊間有靚miss去邊間(動力來源)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞