其實點解要出中階機?

91 回覆
6 Like 42 Dislike
上兩代既旗艦機性能仲好d? 價錢又差唔多
e.g. s10 vs a71
電子嘢其實擺喺度都會老化
買上兩年嘅機返嚟, 用1年就收皮, 唔好喊
iphone 用上代旗艦U轉中階機, an機將新U閹咗功能減速做中階
唔係打機既話

中階u又平又慳電市場係最大
因為好多人要部機上下facebook用下whatsapp就夠
後備機唔錯 主機用旗艦機 流暢度差好遠 ,順好多。
但係中階機有時個cpu廢會lag,同埋好多時打機都跑唔滿60fps
利申:以前用開中階,而家非旗艦不用
因旗艦機太貴,三星部ass21成皮野
因為有D人唔想俾太多錢買新旗艦但又唔想用舊野
咪要整D又新又抵用既野吸納呢D客
同埋電子野壽命有限
仲有就係有低~中級先顯得高級既野勁同值錢
咁D人先肯洗錢買旗艦級
中階機又核電、上下網WhatsApp睇片都完全夠用
其實你倒轉咗

而家3k左右嘅中階機快過以前好多
google pixel A系列同iphone se啲中低價位phone 都幾正
而家中階cpu咁好?!但係我屋企人有部a71用落覺得好lag
依家d中階既勁U 好似765咁 cpu效能係拍得著上1,2代旗艦U既效能 係GPU渣d 唔打機或者打d簡單遊戲好夠用 又核電
pixel 5點計
A32 4G 已經率先使用 90Hz oled 今年 A 系應該會陸續下放
https://news.samsung.com/ru/samsung-predstavlyaet-smartfon-galaxy-a32
高階機 買完返來 , 用佐一排, 放返出去, 仲賺咗好多
中低階機放出去真係冇人要,或者賤價
唔算啦 就算三星旗艦s21最平都講緊近6000 都唔講ultra果部 Pixel 5都係5000中
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞