召喚大量公式比賽開始

120 回覆
6 Like 26 Dislike
呢個我唸起中學學過既等差之和

T(n)=(n/2)[2a+(n-1)d]
a=首項
d=等差
n=項數
空=色
我有一刻懷疑我開錯台係創意台
但你老母學術台來既喂
小學洗讀書既咩
訓住過
1+2+3+...n= n(n-1)/2
1+2+3+...n= n(n+1)/2
不如講下實用物理

火數 (Power (per second)) = 電壓 (Volt) * 電流 (Current)

一度電 (1 KiloWattHour) = 1000 (kilo) * 60 * 60 (1 hr = 3600 seconds) = 3600000 焦耳
俾你講左
終於有個正經
E(aX+b) = aE(X) + b
v=f"入"(lanbda)
Var (aX+b)= a^2Var(X)
Var(X)=E(X^2)-[E(X)]^2
u'(ct)=B(1+r)*u'(ct+1)
唔識最尾果三條要重讀了
加返個希臘字母鍵盤啦Ching

λ
stress = My/I
Confidence level

[μ-z(σ^2/n)^(1/2),μ+z(σ^2/n)^(1/2)]
只係識其中5條
講多啲實用物理先出面明明係小學教
重量 (Weight (as force)) = 質量 (Mass (in kg)) * 重力 (Gravity)
問人幾重其實是唔啱的

扭力 (Torque) = 力量 (Force) * 施力距離 (Radius)
所以拎起手推車容易 但想ut起就難因為ut既時候施力距離好短扭力好細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞