奶奶做你租戶業主,你制唔制?

95 回覆
2 Like 100 Dislike
故事背景:
想搬出去住,男朋友屋企人有層空置物業,咁男朋友就好堅持要搬入去依度住

咁當然,要交租啦。
話說我份工,提供租約係可以扣落人工度,咁租金咁甘,一扣就好易去到唔洗交稅嘅bracket

但向老爺奶奶租,又點會有租約,因為有租約就變佢地要交稅。咁我依啲低收入人士,要交嘅稅都唔係超高,咁算啦。

咁租租下都租左成2年,過去依年work from home,因為啲傢俬係本身有,但佢個設計係比啲唔洗做野嘅人住,簡單黎講就係床咁大張貴妃sofa, 然後因為張sofa, 其他咩都放唔落。(男朋友自己有張枱,但我冇)
但過去一年work from home 無枱做野真係好唔方便,同埋我諗大家都明有自己一個小角落嘅重要性。而我喺屋企,真係冇一個停泊嘅地方,問左幾次可唔可以換左張sofa,我買番個細少少嘅番黎,然後自己買一張細枱放旁邊,但奶奶就喺咁反對,話唔可以換佢嘅任何傢俬。

其實搬出黎都係想有個自己嘅空間...依家租又交左,但自由仲少過之前,連卑微到想要張枱都唔可以... 你係我,你仲會唔會租?
又男朋友又奶奶
搞清楚你自己咩身份未呀
幾錢租幾大先?低收入又何來交稅
睇能力搬
但奶奶就喺咁反對,話唔可以換佢嘅任何傢俬。

可以換男朋友了
抵唔抵租先 如果價錢係平過出面 你願唔願意用差價買多少少自由
交完仲要年年退返100%
有物業!唔換!
寫租約有幾難
睇下d高官
自己玩互租呃公帑幾好賺
有本事咪買返間自己住
話說我份工,提供租約係可以扣落人工度,咁租金咁甘,一扣就好易去到唔洗交稅嘅bracket

乜鳩 好似犯法
傻的嗎
你話每個月你比2千蚊象徵式交下租,咁都叫有理由忍下。我正正肖常咁租或者平1000幾百ge就真係冇必要忍啦,我正常租得返黎就係你地2個人ge事。
點解有奶奶唔可以有男朋友?
而家奶奶 同 男朋友屋企人 都有樓啊
樓主純粹格緊價, 想問大家拎意見
總之你男朋友好堅持要搬入去。
租平嘅有著數就忍,係咁多。

你計清楚吖
你男友有幾多個兄弟姊妹
因為有租約就變佢地要交稅

樓主公司用hosing benefits 出部分人工
salary tax下可以rental value 扣稅
前題係要有proper documentaries
包括打左stamp既租約

btw如果租金唔係超低
只係低市價少少
樓主都係搬出去把啦
你男友屋企奶盡著數仲要唔比換家私
搬啦
間屋唔適合住,點解仲要格硬留喺到
又唔係唔洗錢
叫你奶奶租比街外人,佢又可以收貴啲租
你又可以有私人空間,winwin
再嘈? 奶奶將自己啲舊傢俬搬埋入去添
1. 減租
2. 搬出去
3.感建分
感情問題一律建議分手

講返正題,純租金考慮,如果你男友咁強硬嘅話,你可以提出自己搬出去,反正錢又係要俾,焗佢屈服
搬啦,住得唔開心即搬
我既見議係
只要係自己出黎住,結左婚又好未結又好
盡可能都減少同屋企人既瓜割(物質同錢銀上),如果唔係之後會煩到仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞